Testul de respirație care detectează cancerele de stomac și esofag

02 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Testul de respirație care detectează cancerele de stomac și esofag

Medicii britanici au realizat un test care este capabil să analizeze respirația și să detecteze cancerele de stomac și esofag, cu o eficiență de 85%, anunță site-ul topsante.com. 

Cancerele de stomac și esofag sunt diagnosticate adesea în faze avansate, ceea ce le fac dificil de tratat, rata de supraviețuire la cinci ani fiind de numai 15%.

Medicii de la Imperial College din Londra spun că au găsit o alternativă la endoscopie, investigație medicală ce permite examinarea interioară a corpului prin introducerea unei mici camere. La această metodă, costisitoare și invazivă, medicii  britanici propun, în primă intenție, un test de respirație. 

Primele teste, realizate pe un lot format din 300 de pacienți, și-a dovedit eficiența în 85% dintre cazuri. Printre acești pacienți, 163 au primit diagnosticul de cancer de stomac sau de esofag și 172 nu prezentau nici un semn de cancer la edoscopie.

Acest test se bazează pe rezultatele cercetărilor anterioare, care evidențiază diferențele între semnul chimic al pacienților suferinzi de cancer de stomac sau de esofag și cel al pacienților care prezintă simptome gastro-intestinale non-canceroase.

Tocmai acest semn chimic a permis punerea la punct a unui test de diagnostic în cazul celor două forme de cancer. Acest test constă în a sufla într-un tub de spectometrie de masă, care este capabil să măsoare cu precizie mici cantități din  diferiți produși chimici, în amestecuri de gaz și halenă.

Totuși, înainte de a se putea folosi în practica obișnuit, este necesar ca acest test să fie validat prin folosirea pe un număr mare de persoane. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră