Într-un studiu recent publicat în Frontiers in Aging Neuroscience, cercetătorii își descriu observațiile din înregistrările electroencefalografice continue (EEG) obținute din creierul unei persoane de sex masculin de 87 de ani pe moarte care a suferit un atac de cord după un hematom subdural traumatic. EEG este folosit la oamenii sănătoși pentru evaluarea activităților de conștiință, memorie și percepție care au loc în timp ce indivizii sunt treji, visează sau meditează.
Moartea este un subiect care intrigă o mare parte a societății, prin urmare, cercetătorii l-au studiat. Moartea este un fenomen care în orice moment al vieții vine la toți oamenii. Prin urmare, generează teamă și incertitudine pentru marea majoritate. Atât de mult, încât mulți se întreabă de senzațiile pe care le simt înainte de a muri. În plus, ei sunt, de asemenea, preocupați să știe dacă acest fenomen poate fi sesizat.
Studiul actual a implicat un pacient de sex masculin de 87 de ani. Inițial, pacientul avea o scală de comă Glasgow (GCS) de 15. Totuși, scorul GCS a scăzut rapid la 10. El a experimentat simultan anizocorie, o dimensiune inegală a pupilei și o reacție bilaterală la lumină. După confirmarea faptului că pacientul a prezentat hematoame subdurale acute bilaterale (SDH) prin tomografie computerizată (CT), a fost efectuată o craniotomie decompresivă stângă, pentru a elimina hematomul. Deși pacientul a rămas stabil timp de două zile în urma acestei proceduri, starea sa de sănătate a început să se agraveze din cauza crizelor continue identificate prin EEG.
La scurt timp după, au fost evidențiate perioade de activitate electrică de înaltă tensiune care au alternat cu perioade de lipsă de activitate în creier, un model de suprimare a activității creierului însoțit de tahicardie ventriculară, respirații apneustice și stop cardiorespirator clinic. Înregistrările EEG din studiul actual demonstrează faptul că, în timpul perioadei de tranziție către moarte, creierul uman experimentează o creștere a puterii gamma absolute, chiar și după încetarea activității neuronale din ambele emisfere, care în cele din urmă scade după stopul cardiac.
În plus, cercetătorii au observat o interacțiune complexă între undele cerebrale de frecvență joasă și înaltă, care apare după ce activitatea neuronală încetează treptat și persistă până când tot fluxul de sânge către creier este întrerupt din cauza stopului cardiac. Mai mulți factori ar fi putut contribui la activitatea EEG observată, dintre care unii includ lipsa de oxigen care ar putea fi crescută excitabilitatea corticală după leziunea pacientului, precum și impactul anesteziei asupra oscilațiilor neuronale.
Câțiva oameni au fost între viață și moarte. Din această cauză, după ce și-au revenit, ei și-au povestit experiențele și au vorbit ceea ce au simțit când erau pe punctul de a se stinge pentru totdeauna. Astfel, un număr mare de indivizi au spus că au văzut o lumină albă la capătul unui tunel. De asemenea, alți oameni au spus că și-au văzut spiritul părăsind trupul. Pe de altă parte, un alt grup din acești pacienți a spus că l-au văzut pe unul dintre cei dragi care nu mai era în viața. Și un ultim număr de oameni au spus că au experimentat un sentiment de pace incalculabil. Dar știința încă nu confirmă pe deplin existența acestor experiențe. Pentru că încă nu știu dacă este un eveniment care depinde de factori biologici sau spirituali.
Cu toate acestea, ceea ce au recunoscut ca fiind un motiv biologic este ceea ce se întâmplă atunci când apare o disfuncție progresivă a creierului. Ei bine, în acel moment sângele necesar nu curge și, din această cauză, este posibil ca oamenii să vadă niște imagini.
În cele din urmă, analizele științifice au fost, de asemenea, interesate să dezvăluie dacă se simte un fel de durere în momentul morții. Este evident că persoanele care mor în urma unui atac de cord simt arsuri în piept. Pe de altă parte, cei care mor în somn pot să nu simtă nimic. Prin urmare, s-a stabilit că nu toți oamenii simt aceleași senzații în momentul morții. Asta, pentru că fiecare poate experimenta viziuni diferite sau o durere unică. Oamenii ar trebui să evite să se gândească la momentul morții și să devină tulburați. Ei bine, cu acel comportament nu poți descoperi cu certitudine ce va fi experimentat în acel moment. În plus, este de asemenea clar că toți indivizii trebuie să caute fericirea zi de zi. Tot ce contează este să trăiești plin de bunăstare până când vine momentul să închizi ochii pentru totdeauna.