Un studiu efectuat la King’s College London a evidențiat o legătura directă între starea generală de sănătate și dieta sărăcăcioasă bazată pe o alimentație de tip fast-food.
Studiul a vizat urmărirea evoluției florei microbiene intestinale, după ce timp de 10 zile au fost consumate numai alimente de tip fast-food - hamburgeri, cartofi prăjiți, nuggets, cola.
În intestinul uman se găsesc circa 3,500 de specii microbiene, iar compararea analizelor efectuate la începutul și la finalul studiului a reliefat faptul că o dietă bazată exclusiv pe un număr limitat de ingrediente, procesate la nivel industrial, poate produce dispariția unei treime din flora intestinală.
De asemenea, s-a constatat faptul că dieta a modificat tipul predominant de bacterii componente ale florei intestinale, trecându-se de la firmicute, la bacteroidete.
Flora stomacală joacă un rol important în reglarea metabolică a organismului și de apărare a acestuia împotriva unor microbi dăunători.
Ea este responsabilă cu producerea unor enzime digestive și a vitaminelor A și K, necesare în procesul asimilării mineralelor, cum ar fi calciul și iodul.
Profesorul Tim Spector, specialist în epidemiologie genetică, conducătorul studiului, a explicat că dezechilibrul instalat la nivelul florei microbiene intestinale are implicații mai complexe, fiind asociat cu dezvoltarea unor afecțiuni importante precum colitele, a inflamațiilor intestinale sau chiar cancer sau autism.
"Microbii au parte de o imagine proastă, totuși numai câteva dintre milioanele de specii de microbi sunt dăunători omului, mulți dintre ei putând fi considerați drept parametrii cruciali în starea noastră de sănătate. În urma studiului putem concluziona că schimbările produse în microbiomul existent la nivel intestinal pot avea drept consecințe afecțiuni precum diabetul, cancerul sau boli cardiace.
În urmă cu 15,000 de ani, în alimentația strămoșilor noștri intrau peste 150 de ingrediente pe săptămână. În zilele noastre consumăm mai puțin de 20, și majoritatea nu mai sunt naturale, fiind procesate industrial din patru surse majore: porumb, soia, cereale și carne ", a declarat profesorul Spector la prezentarea studiului său.
Profesorul Spector a mai declarat că rezultatele unor studii coroborate sugerează că berea, usturoiul, cafeaua, prazul și țelina favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase.
telegraph.co.uk