Vă place mâncarea condimentată? Aveţi grijă ce cumpăraţi! Ce au descoperit experţii în supermarketuri

27 Aug 2015
Vă place mâncarea condimentată? Aveţi grijă ce cumpăraţi! Ce au descoperit experţii în supermarketuri

Asociaţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu privind calitatea condimentelor tip adaosuri pentru mâncăruri. Scopul acestui studiu este de a atrage atenția asupra conținutului acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. 

Studiul a fost realizat de o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, şi a vizat 36 de produse tip condimente – adaosuri pentru mâncăruri achiziţionate din mari centre comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) în cursul acestei luni.

În urma studiului, echipa de experţi a APC a descoperit o serie de nereguli din punct de vedere al conţinutului (ingrediente) acestor produse, raportate la regulile de etichetare. Astfel, la unele produse nu se declară proveniența uleiului vegetal – palmier, floarea soarelui etc.

La altele, condimentele sunt înscrise în mod generic și nu este menționat tipul condimentului. Având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanțelor alergene, este important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment. Totodată, nu se menționează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.

Iată câteva exemple: 

  • 8% dintre produsele analizate nu conțin sare (Solaris, Pirifan, Alex Buna). La 78% dintre produsele analizate, cantitatea de sare variază între 44,7 g și 96 g din 100 g produs (de exemplu, următoarele produse au un conținut foarte ridicat de sare: ARO – 96 g sare din 100 g produs, Cora – 95 g sare din 100 g produs, Gastromix – 80 g sare din 100 g produs, Colonial – 79 g sare din 100 g produs, Winny – 75 g sare din 100 g produs, Maggi Gust de găină – 74, 3 g sare din 100 g produs, Virgin – 72,5 g sare din 100 g produs, Perfecta – 72 g sare din 100 g produs, Maggi Legume – 71,6 g sare din 100 g produs).
  • La 36% dintre produsele analizate, cantitatea de zahăr variază între 8,7 g și 27,1 g din 100 g produs (de exemplu, următoarele produse au un conținut ridicat de zahăr adăugat: Natex - 27,1 g zahăr adăugat din 100 g produs, Dora - 24,32 g zahăr adăugat din 100 g produs, Vegeta Adaos universal pentru mâncăruri - 22 g zahăr adăugat din 100 g produs, Vegeta Gust de găină - 22 g zahăr adăugat din 100 g produs, Delikat Legume - 21 g zahăr adăugat din 100 g produs, Delikat Gust de găină - 19 g zahăr adăugat din 100 g produs, Mirodenia de la Fuchs - 17,4 g zahăr adăugat din 100 g produs, Ha Vito - 17,3 g zahăr adăugat din 100 g produs, Mikado - 16 g zahăr adăugat din 100 g produs, Rolton - 13,5 g zahăr adăugat din 100 g produs, Maggi Legume - 11,4 g zahăr adăugat din 100 g produs, Maggi Gust de găină - 9,6 g zahăr adăugat din 100 g produs, Maggi Cub găină - 8,7 g zahăr adăugat din 100 g produs).
  • La 19% dintre produsele analizate, cantitatea de legume deshidratate este cuprinsă între 0,9 g și 4,1 g din 100 g produs (de exemplu, următoarele produse au un conținut foarte scăzut de legume deshidratate: 0,9 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Cub vită, 1,4 g legume deshidratate din 100 g produs – Knorr Cub găină, 1,6 g legume deshidratate din 100 g produs – ARO, 1,6 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Gust de afumătură, 3,5 g legume deshidratate din 100 g produs – Cora, 3,5 g legume deshidratate din 100 g produs – Gastromix, 4,1 g legume deshidratate din 100 g produs – Maggi Gust de găină).


Studiul arată, totodată, că aditivii alimentari cu frecvența de utilizare cea mai mare în produsele de acest tip sunt potențiatorii de aromă și gust. Astfel:

  • la 25% dintre produsele analizate s-au identificat câte 3 tipuri de potențiatori de aromă și gust în compoziția acestora: monoglutamat de sodiu, inozinat disodic, guanilat disodic (Delikat Gust de găină, Delikat Legume, Rolton, Auchan, Natex, Dora, Knorr Cub Legume, Knorr Cub Vită, Knorr Cub Găină).
  • la 25% dintre produsele analizate s-au identificat câte 2 tipuri de potențiatori de aromă și gust: monoglutamat de sodiu și inozinat disodic/ribonucleotide disodice (Vegeta Adaos universal pentru mâncăruri, Vegeta Gust de găină, Perfecta Adaos universal cu legume pentru mâncăruri, Polimark Legume, Maggi Gust de găină, Maggi Gust de afumătură, Maggi Cub vită, Maggi Cub găină, Maggi Legume).
  • la 22% dintre produsele analizate s-a identificat câte un potențiator de aromă și gust: monoglutamat de sodiu (Colonial, Alex Buna, Mikado, Ha Vito, Virgin, Maggi Cub legume, Winny, Cora).
  • doar 14% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari (Pirifan, Solaris, Mirodenia de la Fuchs, Vegeta Naturella). 86% dintre produsele analizate au în compoziția lor între 2 și 9 aditivi alimentari. Produsul cel mai aditivat dintre cele analizate este Legumax (Jasmin).


De asemenea, în urma studiului s-au identificat două produse cu denumiri înșelătoare (Knorr Cub găină și Maggi Gust afumătură) aparținând producătorilor Unilever și Nestle. La produsul Knorr Cub găină nu regăsim niciun ingredient care să aibă legătură cu denumirea produsului, ci doar grăsime de pui 2% și extract de pui 0,1%; iar la produsul Maggi Gust afumătură regăsim doar arome de fum, nici urmă de afumătură.

Pe de altă parte și la celelalte sortimente care au în denumire un anumit tip de carne, aceasta se regăsește în cantități insignifiante („urme”): Maggi Cub găină (carne deshidratată de găină 0,1%), Maggi Gust de găină (grăsime de găină 0,3%, carne deshidratată de găină 0,08%), Vegeta Gust de găină (extract de carne de găină deshidratată 0,9% și aromă de carne de găină), Maggi Cub vită (carne deshidratată de vită 1,3%).

Totodata, pe ambalajul produsului Delikat – Legume este menționat clar ”Cel mai gătit, cel mai iubit”, fără a se face referire la studiile sau datele statistice care au putut duce la o asemenea concluzie. În lipsa unor studii, date statistice, rapoarte de evaluare sau alte asemenea, care să fie menționate pe ambalajul produsului, în vederea informării consumatorilor, practica de a afirma că Delikat-Legume este cel mai utilizat produs de acest gen, chiar dacă această informație poate fi în esență una corectă, reprezintă o practică comercială înșelătoare, interzisă și sancționabilă de Legea 363/2007.

„Condimentele tip adaosuri pentru mâncăruri, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare și zahăr. În cazul acestui tip de produs, ingredientul principal trebuie să fie constituit din două sau mai multe legume sau un anumit tip de carne în cazul celor care au acest tip de ingredient în denumirea produsului, nicidecum din sare, zahăr și potențiatori de aromă și gust. Având în vedere compoziția chimică a acestor produse, ne exprimăm temerea în legatură cu potențialul nociv al acestora pentru consumatori.”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România. 

În cele 36 de produse analizate s-au identificat 16 aditivi alimentari:

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E101 – Rivoflavina este un colorant galben sau galben portocaliu care are o solubilitate scăzută.

E129 –Allura Red este un colorant roșu care poate declanșa reacții alergice. Produsele care conțin acest colorant nu trebuie să fie consumate de către persoanele sensibile la aspirină și care suferă de astm. În Uniunea Europeană nu este recomandat a fi folosit în produsele pentru copii. A fost interzis în Danemarca, Belgia, Franța și Elveția.

E150a – Caramel simplu este cel mai utilizat colorant artificialși poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – Caramel cu sulfit de amoniu poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.

E150c - Caramel amoniacal este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului. Este susceptibil de declanșarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

E223 –Metabisulfit de sodiu este un conservant care poate provoca reacții alergice.

E304 – Palmitat de ascorbir este un antioxidant care poate ataca smalțul dinților.

E330 – Acidul citric este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E341 – Fosfat tricalcic este un antiaglomerant, obținut din oase și piatră, care poate provoca tulburări ale tranzitului intestinal.

E450 – Difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reacții alergice și tulburări de tranzit intestinal și care modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.

E471 – Mono și digliceride ale acizilor grași este folosit ca un emulgator și stabilizator. Nu se cunosc reacții adverse.

E551 – Dioxid de siliciu este un emulgator care poate provoca reacții alergice.

E621 – Monoglutamat de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copiii mai mici de 12 săptămâni; trebuie evitat de persoanele cu astm și gută.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic – poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră