Cercetătorii de la Centrul Medical al Spitalului pentru Copii din Cincinnati (SUA) au reușit să creeze în laborator o parte a stomacului uman, fundul (fundusul).
Se știe că stomacul este o pungă în formă de J, împărțită într-o porțiune verticală, fundusul sau fundul stomacului și o porțiune orizontală, antrul.
Țesutul obținut este capabil chiar să producă acizi și enzime digestive și ar trebui să le permită cercetătorilor să testeze medicamentele sau să studieze evoluția unor boli. De altfel, atacată de bacteria Helicobacter pylori, această zonă a stomacului este locul unde apar ulcerele și inflamația și este, de asemenea locul de unde pornește refluxul gastric.
Fundusul a fost obținut combinând celule-sușe pluripotente cu un amestec de molecule după ce cercetătorii au efectuat numeroase experimente până au obținut țesutul funcțional.
Cercetătorii au studiat în profunzime mecanismele și constituirea stomacului la rozătoare și astfel au identificat factorii genetici care permit crearea în laborator a acestei porțiuni a stomacului. Apoi, au făcut experiențe pe celule-sușe umane cultivate în laborator și au reușit să obțină mini-organoide (sau mici-organe) aparținând acestei părți a stomacului, fundusul.
De altfel, potrivit Pourquoi Docteur, în urmă cu doi ani, aceeași echipă reușea să recreeze în laborator o altă porțiune din stomac, implicată în producerea de hormoni: antrul.
Acum, când am obținut antrul și fundusul stomacului prin mini-organe, vom putea studia interacțiunea fiziologică dintre aceste țesuturi diferite, cum răspund acestea la infecții, leziunilor și tratamentelor farmacologice, spune Jim Welles, responsabil cu acest studiu publicat în revista Nature. De asemenea, cercetătorii vor putea studia în profunzime evoluția cancerului stomacului, care reprezintă a treia cauză de deces prin cancer în lume, subliniază Jim Welles.