Începând din secolul al XIX-lea, speranța de viață medie a crescut aproape continuu datorită progreselor înregistrate în domeniul sănătății sau al alimentației. În medie, de exemplu, bebelușii americani născuți recent pot spera să trăiască până la vârsta de 79 de ani. În 1900, această speranță medie de viață era doar de 47 de ani.
Totuși, potrivit cercetătorilor de la Albert Einstein College of Medicine din SUA, speranța noastră de viață a atins, fără îndoială, limita de sus. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au studiat statisticile Human Mortality Database, care a colectat informații despre decesele înregistrate în peste 40 de țări.
Autorii acestei cercetări s-au concentrat pe persoanele care au trăit peste 110 ani și al căror număr a crescut. Deși vârsta decesului a crescut la nivel planetar între anii 1970 și începutul anilor 1990, se pare că aceasta s-a plafonat în jurul anului 1995.
Cercetătorii americani spun, de asemenea, că decanii de vârstă ai umanității mor, după 1995, în jurul vârstei de 115 ani. Evident, Jeanne Calment, decedată la vârsta de 122 de ani, face excepție.
În acest context, cercetătorii au formulat ipoteza potrivit căreia 125 de ani ar fi limita absolută a duratei de viață a omului. Totuși, șansele de a atinge această vârstă sunt mici: 1/10.000.
Progresul înregistrat în lupta cu bolile infecțioase și cronice ar putea influența speranța medie de viață, nu și durata maximă de viață.