Potrivit prof. Mihaela Bălgrădean, în cadrul anchetei epidemiologice, bacteria E.coli a fost descoperită în probele prelevate din produsele alimentare consumate de copilul din judeţul Argeş. În schimb, E.coli nu a fost identificată în alimentele indicate că au fost consumate de copilul din Bucureşti. La aceeaşi concluzie s-a ajuns şi în cazul copilului din judeţul Bacău, internat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean precizează că sindromul hemolitic uremic este provocat de bacteria Escherichia coli (E.coli), enterohemoragică subtipul O157-H7, care produce o endotoxină(verotoxină), răspunzătoare de manifestările clinice. Dar şi de alţi agenţi infecţioşi precum enterobacterii de tipul Shigella, Salomonella, precum şi pneumococul pot fi la baza declanşării sindromului hemolitic uremic.
Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător. Specialiștii Ministerului Sănătăţii recomandă achiziţionarea de produse pasteurizate în cazul lactatelor, de carne din surse verificate din punct de vedere sanitar-veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar și tratamentul termic corepunător al alimentelor.