Pentru scăderea HTA este importantă reducerea consumului de sare, spune prof. dr. Maria Dorobanţu. "Şi nu vorbim de sarea pe care şi-o pun gospodinele când gătesc, ci de cea folosită de industrie. De aceea, autorităţile trebuie să intervină pe lângă industria alimentară pentru reducerea sării din alimente, mezeluri, fast food. Acest lucru s-a întâmplat şi în Croaţia, fapt care a dus la scăderea incidenţei HTA. Până acum autorităţile nu ne-au ajutat cu nimic, acest studiu foarte improtant fiind realizat din fonduri proprii. Pasul următor ar fi implementarea unei strategii naţionale pentru prevenirea HTA, dar acest lucru ţine de politicile de sănătate", explică preşedintele în funcţie al Societăţii Române de Hipertensiune.
Potrivit SEPHAR III, 34,7% dintre persoanele adulte suferă de obezitate, iar 31,8% sunt supraponderale, însă unul din cinci adulţi obezi, respectiv unul din trei adulţi supraponderali nu sunt conştienţi de problemele lor ponderale.
Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalență de 12,2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73,2%, la nivel global, și la 77,8% în rândul hipertensivilor.
"România rămâne în topul țărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalți factori de risc cardiovascular, reprezintă probleme majore la nivelul sănătății populaționale. Ne bucură, totuși, să vedem că numărul persoanelor care au hipertensiune arterială și care au fost diagnosticate, precum și al celor aflate sub tratament și sub control terapeutic crește de la an la an. Eforturile noastre se concentrează pe conceperea și implementarea unor programe de prevenție, diagnosticare precoce și control pe termen lung", subliniază prof. dr. Maria Dorobanțu.
"Hipertensiunea este boala care se instalează frecvent fără niciun simptom, de aceea un examen medical în care să fie măsurată tensiunea arterială (valoarea normală este considerată 140-90) este primul gest pe care trebuie să îl facă orice om. Persoanele care au în familie persoane cu HTA trebuie să facă acest control începând cu vârsta de 20 de ani. Oamenii trebuie să ştie că HTA poate apărea chiar de la vârste tinere, de aceea este indicat un control medical măcar la doi-trei ani", a adăugat profesor Doina Dimulescu, preşedintele ales al Societăţii Române de Hipertensiune, al cărei mandat va începe în 2017.
Studiul subliniază că , "raportat la populația României, înseamnă că, în 2016, un estimat de circa 7,4 milioane de persoane suferă de hipertensiune, principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, cele responsabile de cele mai multe decese atât la nivel global, cât și în țara noastră".