A sta aşezat multe ore la rând afectează sănătatea ficatului, potrivit rezultatlor unui studiu publicat în revista medicală Journal of Hepatology.
Cercetătorii de la Univesitatea Newcastle (Anglia) au realizat un studiu pe un lot 140.000 de coreeni pentru a analiza impactul sedentarismului asupra ficatului.
Rezultatele studiului arată că statul prea mult pe scaun şi nivelul foarte scăzut de activitate fizică sunt asociate cu creşterea cazurilor de hepatită şi că legătura între stilul de viaţă sedentar şi hepatită nu se limitează la persoanele supraponderale şi obeze. Astfel, unele persoane suferă de hepatită chiar dacă un IMC de 23 şi chiar sub acesta. Mesajul este clar: scaunele ne ucid lent dar sigur. Corpul nostru este făcut să se mişte şi nu este deloc surprinzător faptul că sedentarismul, caracterizat printr-o slabă activitate fizică musculară, are un impact direct asupra fiziologiei”, spune profesorul Michael Trenell.
Birouri cu pedale
Pentru a combate sedentarismul angajaţilor, ar trebui instalate birouri cu pedale, potrivit rezultatelor unui studiu al cercetătorilor americani, publicat în revista medicală American Journal of Preventive Medicine. Deoarece, pentru a proteja starea de sănătate, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să facem cel puţin 10.000 de paşi zilnic.
Beneficiile activităţii fizice au fost dovedite în mod ştiinţific. Practicarea unui sport, în mod sistematic, permite scăderea până la 39% a riscului de dezvoltare a cancerului mamar, cu 26% a riscului de cancer colorectal, cu 25% a riscului de a fi victima unui accident vascular cerebral şi cu 34% a riscului de diabet.
La ora actuală, sedentarismul este al patrulea factor de risc de deces, la nivel global, după hipertensiunea arterială, tabagismul şi diabetul.