Deficitul de iod, seleniu şi de vitamina D, precum şi excesul de calorii, de sare şi acizi graşi saturaţi măresc inflamarea responsabilă de scleroza în plăci. Studiile arată că un regim sărac în grăsimi saturate permite diminuarea producţiei de colesterol şi de molecule inflamatorii care contribuie la apariţia şi evoluţia sclerozei în plăci. Grăsimile saturate se găsesc în special în carnea de pasăre, mezeluri, în brânzeturile cu peste 20% grăsimi, lapte integral, ulei de palmier, produse de patiserie etc. În schimb, sunt recomandate alimentele bogate în acizi graşi polinesaturaţi şi omega 3 : uleiul şi seminţele de in, proteinele vegetale, peştele şi cerealele. O atenţie specială în privinţa apariţiei sclerozei în plăci este acordat aportului de vitamina D, care întăreşte sistemul imun, limitând agravarea bolii. Somonul, macroul, sardinele, gălbenuşul de ou sau iaurturile sunt bogate în vitamina D.
Un recent studio, prezentat la începutul anului la reuniunea anuală a American of Neurology din Washington, sublinia rolul cafelei în prevenirea sclerozei în plăci. Patru ceşti de cafea zilnic ar fi asociate cu o reducere a riscului de scleroză în plăci, datorită efectului protector al cafelei asupra creierului.
În schimb, se recomandă evitarea excesului de sare, deoarece contribuie la deteriorarea neurologică şi agravarea simptomelor bolii, potrivit unui studiu apărut în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
În privinţa vinului, dr. Ikuo Tsunoda de la Universitatea din Louisiana, susţine, într-un studiu publicat în The American Journal of Pathology (2013), că este mai bine să-l evităm, deoarece provoacă mărirea inflamaţiei la nivelul creierului, ceea ce accentuează simptomele bolii.
Scleroza în plăci este una dintre bolile neurologice cele mai răspândite la nivel mondial, peste 2,3 milioane de persoane (2013) suferind de această maladie. De două ori mai multe femei sunt diagnosticate cu scleroză în plăci, comparativ cu bărbaţii, potrivit Federeaţiei Internaţionale a Sclerozei în Plăci. În 2013, aproximativ 5% dintre bolnavi aveau sub 18 ani.