De la Congresul european de endocrinologie de la Dublin, o noua informatie ce nu poate fi ignorata : alimentatele cu multa sare, consumate cu regularitate, provoaca scaderea fertilitatii si mareste riscul tulburarilor de comportament. Pe fondul cresterii numarului alimentelor din ce in ce mai sarate, cercetatorii subliniaza ca generatiile viitoare vor avea probleme de fertilitate. Deocamdata, aceste concluzii au fost obtinute prin teste de laborator pe rozatoare.
Cercetatorii de la Universitatea din Wyoming (SUA) au studiat fertilitatea unui grup de rozatoare care au beneficiat de alimente ce contineau de trei-patru ori mai multa sare comparativ cu recomandarile medicale zilnice. Rezultatele au dus la concluzia ca o alimentatie bogata in sodiu mareste riscul de intarziere a pubertatii adolescentilor si de tulburari de fertilitate, spune prof. Dori Pitynski, cercetator la departamentul de neurostiinte al Universitatii din Wyoming, autor al studiului, citat de site-ul Top sante.
Este clar ca, daca excesul de sare are efecte nefaste asupra dezvoltarii adolescentilor, inclusiv adultii trebuie sa evite alimentele foarte sarate. De altfel, consumul excesiv de sare este cauza hipertensiunii, care la randul ei este punctul de plecare catre bolile cardiovasculare si insuficienta renala.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda, zilnic, 2 grame de sare, zilnic. Pentru a respecta recomandarea OMS este indicat sa mancam mai putine preparate industriale care contin mari cantitati de sare, de care habar nu avem. Problema este ca, treptat, ne obisnuim cu gustul sarat, instalandu-se un soi de dependenta de alimentele din ce in ce mai sarate.