Cinci grame de sare este cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a ne proteja de hipertensiune arterială şi alte boli. Totuşi, în majoritatea ţărilor europene această recomandare nu este respectată. Poate avertismentul specialiştilor potrivit căruia consumul foarte mare de sare poate favoriza apariţia cancerului.
Substanţă cancerigenă
Pentru a reţine avertismentul şi a reduce consumul de sare trebuie să înţelegem cum o alimentaţie foarte sărată măreşte riscul de cancer. Sodiul în exces afectează pereţii stomacului şi generează o inflamare care, în timp, contribuie la deteriorarea celulelor şi apariţia cancerului. În 8 din 10 cancere de stomac, cauza este bacteria Helicobacter pylori. Or, inflamarea mucoaselor provocată de excesul de sare facilitează apariţia infecţiilor. Şi se ştie că excesul de sodiu este la originea creşterii secreţiei în organism a nitrozaminei, o substanţă cancerigenă.
Iată, aşadar, argumente că trebuie să respectăm recomandarea OMS de a nu depăşi 5 grame de sare în fiecare zi. Pentru aceasta se recomandă:
- limitarea consumului de mezeluri, de peşte afumat,
- evitaţi alimentele procesate şi sărate sau cu mult adaos de zahăr, care conţin multă sare, ca potenţiator de gust sau de conservare,
- nu adăugaţi sare în alimente care în mod natural conţin sare sau în alimentele desărate,
- luaţi de pe masă solniţa atunci când mâncaţi,
- folosiţi condimente, usturoi, ierburi aromate pentru a da gust alimentelor.