În ultima săptămână, au fost confirmate 229 de noi cazuri de rujeolă și un deces cauzat de această boală, informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
De la 30 septembrie 2016, când s-a declanșat epidemia, și până la 21 iulie 2017, s-au înregistrat 8.246 de cazuri de rujeolă și 32 de decese.
Cele 32 de decese au fost înregistrate, astfel: opt în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, 7 în judeţul Dolj, trei în Caraş-Severin şi câte un caz în Bucureşti şi în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi şi, Mureş.
În legătură cu cel de-al 32-lea deces raportat în ultima săptămână, INSP precizează că ”a fost cauzat de o complicație la distanță a rujeolei, la o persoană în vârsta de 29 de ani, imunocompromisă, din județul Dolj. Persoana a fost confirmată serologic cu rujeolă în luna februarie, 2017; în luna iunie au apărut primele simptome ale complicației postrujeolice, care a fost confirmată prin identificare virală (encefalită subacută mioclonică rujeoloasă)”.
Județele cele mai afectate de epidemia de rujeolă sunt: Timiș – 1.215 cazuri, Caraș Severin – 1.109, Arad – 1.002, Satu Mare – 727, Dolj – 486, Mureș – 430, Brașov – 409. În prezent, în 41 de județe sunt confirmate cazuri de rujeolă.
În această săptămână, Ministerul Sănătății a lansat campania de vaccinare contra rujeolei. Echipe formate din prefect, reprezentant al direcției de sănătate public și reprezentant al consiliului județean au la dispoziție o săptămână pentru identificarea zonelor vulnerabile și a copiilor nevaccinați în fiecare județ și în București. În prezent, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă .