Acesta este un antioxidant responsabil de culoarea roşie, dar şi un element preţios de protejare a sănătăţii. „Licopenul previne procesul de îmbătrânire prematură a celulelor şi apariţia multor boli, explică dieteticianul, ceea ce reduce colesterolul rău şi riscul de boli cardiovasculare.
Mai multe studii au demonstrat că licopenul are reale proprietăţi anti-cancer. Este un protector al colonului, prostatei şi sânului. De asemenea, roşiile favorizează fixarea bronzului, precizează nutriţioniştii.
Roşiile sunt şi o sursă valoroasă de vitaminele C, E, B6 şi de minerale (magneziu şi potasiu). Tăiate în felii pentru salată, roşiile, alături de ardeiul gras şi castraveţii, asigură o bună hidratare. Trebuie reţinut că roşiile fierte pierd mult din vitamina C, ceea ce înseamnă că este mult mai profitabil să le mâncăm crude.
Sezonul roşiilor începe în iunie şi se încheie undeva, prin luna octombrie. În afara sezonului, roşiile nu mai savoarea obişnuită.
Medicament natural
De-a lungul timpului nenumărate studii şi cercetători de la universităţi prestigioase au adus dovezi incontestabile potrivit cărora, datorită conţinutului lor valoros, roşiile previn cancerul de prostată, măresc rezistenţa oaselor şi articulaţiilor, prevenind osteoporoza, ne protejează de afecţiunile degenerative ale vaselor, inclusiv de accidentul vascular cerebral, de infecţii respiratorii, obezitate etc.
Foarte important, studii de dată recentă susţin că sucul proaspăt de roşii are capacitatea de a contracara efectele negative ale gudroanelor din fumul de ţigară asupra sângelui.
Masca cu feliile de roşii reprezintă o soluţie pentru tenul acneic. De asemenea, previne formarea coşurilor şi combate punctele negre. Aceeaşi mască este recomandată, în mod special, persoanelor cu tenul gras.