Cercetătorii au confirmat legătura dintre carenţa de origine genetică de vitamina D şi scleroza în plăci, o maladie autoimună degenerativă gravă, scrie francetvinfo.fr.
Riscul de apariţie a sclerozei în plăci este dublat la pacienţii cu lipsă de vitamina D, potrivit unui studiu publicat la 25 august în revista Plos Medicine, elaborat pe baza analizării datelor de sănătate a zeci de mii de persoane.
Cercetări precedente demonstraseră deja existenţa unei legături între nivelul de vitamină D şi scleroza în plăci. Dar nu au putut confirma natura acestei legături, deonstrând doar că persoanele bolnave prezentau deficit de vitamina D, corelate cu o slabă expunere solară , dar care ar fi putut fi o consecinţă a maladiei.
Acest nou studiu realizat sub conducerea lui Brent Richards, de la Universitatea McGill, din Canada, a analizat nivelurile de vitamina D şi legătura cu posibilitatea apariţiei unei scleroze în plăci pe un eşantion de câteva zeci de mii de persoane.
Eșantionul observat a fost alcătuit din două grupuri: unul cu indivizi având o predispoziție genetică spre un nivel scăzut de vitamina D, de 14.498 de personae, și un altul cu persoane fără această caracteristică, 24.091 de indivizi.
S-a efectuat apoi o comparație între cele două grupuri din punctul de vedere al numărului de cazuri de scleroză în plăci și s-a constatat o prevalență a acestora între cei cu un nivel scăzut de vitamina D.
În mod normal, vitamina D se formează în organism sub influența razelor de soare și, totodată, poate fi asigurată prin alimentație, mai ales prin consumul de ouă, pește gras și unele amestecuri de cereale.
„Copiii care se nasc cu gene asociate cu o deficiență a vitaminei D au riscuri de două ori mai mari de a dezvolta scleroză multiplă când vor fi adulți”, a explicat Benjamin Jacobs, director al secției de pediatrie de la Royal National Orthopedic Hospital din Londra, care nu a colaborat la studiul publicat marți, dar care consideră că acesta este o descoperire importantă. (M.C)