Risc de aproape 8 ori mai mic de cazuri grave cu Omicron, comparativ cu Delta: care sunt cei care rămân în pericol

07 Feb 2022
Risc de aproape 8 ori mai mic de cazuri grave cu Omicron, comparativ cu Delta: care sunt cei care rămân în pericol

Protecția oferită de vaccinare rămâne esențială pentru persoanele în vârstă și/sau cu comorbiditate de la apariția variantei Omicron: aceasta este una dintre concluziile unui studiu care tocmai a fost publicat în „preprint”, și deci nu încă revizuit colegial.

 

Nu este primul studiu de acest gen, dar are avantajul că se referă la un număr mare de cazuri: este vorba de aproximativ 150.000 de cazuri testate de Santé Publique France în perioada 6 decembrie si 7 ianuarie. Studiul a examinat severitatea infectiilor înfuncție de variantă, Omicron sau Delta.

Studiul confirmă severitatea mai mică a Omicron, dar subliniază că vârstnicii continuă să prezinte un risc semnificativ de spitalizare dacă nu sunt vaccinați, chiar dacă riscul este mult mai mic decât în ​​cazul Delta.

Diferențe semnificative în funcție de vârstă

În studiu au fost incluse 149.064 de cazuri, iar riscul a fost ajustat în funcție de vârstă, sex, statutul de vaccinare, prezența comorbidității și regiunea de rezidență. În toate grupele de vârstă, așa cum a fost cazul în Africa de Sud, riscul unui eveniment grav a fost mai mic în cazurile Omicron decât în ​​cazurile Delta.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 79 de ani cu infecție simptomatică cu varianta Omicron au avut un risc de 7,7 ori mai mic de a se confrunta cu un eveniment grav spitalicesc decât cei cu infecție simptomatică cu varianta Delta. La persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste, diferența de risc între cele două variante a fost mai mică: cazurile Omicron au avut un risc de 3,3 ori mai mic.

Riscul a crescut brusc odată cu vârsta (de șase ori mai mult la persoanele de 65-80 de ani decât la persoanele de 40-65 de ani, de 16 ori mai mult la cei peste 80 de ani) și a fost mai scăzut la vaccinați decât la nevaccinați.

Între 18 și 79 de ani, riscul a fost împărțit la 6,7 ​​pentru cei vaccinați, indiferent dacă au primit sau nu rapel. La cei peste 80 de ani, riscul a fost împărțit la 4,3 cu un rapel și 2,2 cu o vaccinare primară

Riscul a fost, de asemenea, mai mare în cazurile cu comorbidități (3,7 ori pentru comorbiditățile cu risc foarte mare și de 2,8 ori pentru comorbiditățile cu risc mediu.

Riscul a fost aproape de două ori mai mare la bărbați decât la femei, fără diferențe majore între cei cu vârsta între 18 și 79 de ani și cei cu vârsta de 80 de ani și peste.

Sursa: RTBF

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră