Subiectele din domeniul sănătăţii sunt foarte rar abordate de Adunarea generală a ONU... Totuşi, la 21 septembrie, reuniunea la nivel înalt, la care au participat şefi de guverne, are pe agendă problema superbacteriilor, organisme ce devin rezistente la toate formele de tratamente cu antibiotice. Măsurile pe care ONU intenţionează să le ia ar putea să stimuleze investiţiile şi eforturile tuturor ţărilor pentru a limita efectele acestui flagel, transmite Franceinfo.
700.000 de decese, anual
Problema este cunoscută de profesioniştii din domeniul sănătăţii de mai mult timp şi, totuşi, acest fenomen se agravează, a explicat pentru AFP Feiji Fukuda, reprezentant special al directorului OMS. Suntem pe punctul de a pierde capacitatea de a trata infecţiile. Acest fenomen ameninţă chiar capacitatea noastră de a produce suficientă hrană, deoarece agricultura şi zootehnia sunt afectate în mare măsură de acest fenomen.
Un recent studiu britanic estima că dezvoltarea acestor bacterii hiper-rezistente ar putea fi la originea a aproximativ 10 milioane de morţi anual, la nivel global, până în 2050.
În prezent, se estimează că rezistenţa la antibiotice este responsabilă de aproximativ 700.000 de decese, la nivel global. Dar din cauza lipsei de informaţii din multe ţări, nu se poate şti cu precizie dimensiunea acestui fenomen.
Cum au devenit rezistente
Fenomenul rezistenţei, observat la nivel global, a apărut dca urmare a utilizării în execes sau administrării greşite a antibioticelor. Abuzul de antibiotice este valabil şi în agricultură, şi în zootehnie, şi în medicina consacrată omului. Bacteriile super-rezistente care apar la animale pot foarte uşor să se propage la oameni prin contaminarea apei sau contactul cu dejecţii.
În prezent, printre infecţiile cel mai dificil de ţinut sub control cu antibioticele actuale sunt tuberculoza, infecţiile nosocomiale şi unele boli cu transmitere sexuală.