Un pahar de suc de sfeclă roșie, după exercițiile fizice. Aceasta este rețeta prescrisă de specialiști pentru protejarea sănătății creierului.
Se știe că exercițiile fizice efectuate zilnic au consecințe excelente asupra creierului. Iată că un nou studiu al Wake Forest University (SUA), publicat în data de 19 aprilie anul acesta în Journal of Gerontology. Medical Sciences, susține că beneficiile exercițiilor fizice sunt potențate prin sucul de sfeclă roșie, transmite site-ul topsante.
Cercetătorii americani au inclus în studiul lor 26 de voluntari, bărbați și femei cu vârste sub 55 de ani. Sunt persoane care făceau puțin sport, sufereau de hipertensiune arterială, dar nu luau mai mult de două medicamente zilnic. De trei ori pe săptămână, timp de șase săptămâni, voluntarii au fost îndemnați să meargă aproximativ 50 de minute, în ritm alert. După fiecare rundă de mers pe jos, jumătate dintre voluntarii incluși în studiu au băut și câte un pahar de suc de sfeclă. Cercetătorii au observat că participanții care au băut acest suc natural prezentau performanțe vizibil mai mari și au obținut rezultate mai bune la testele cognitive.
Oxid nitric
Sucul de sfeclă conține nitrați care se transformă, în organism, în oxid nitric (NO), explică autorii studiului. Această moleculă este benefică pentru creier, favorizând oxigenarea lui prin stimularea vasodilatației. De asemenea, oxidul nitric este util în combaterea hipertensiunii și în îmbunătățirea circulației sângelui.
Că sfecla este benefică în hipertensiune nu este o noutate: în ianuarie 2015, un studiu britanic, efectuat pe un grup de 64 de persoane, arăta că un pahar mare de suc de sfeclă zilnic este suficient pentru a mări capacitatea de dilatare arterelor cu 20% și a le reduce rigiditatea cu 10%.