O ancheta realizata de Medscape arata ca 43% dintre medicii francezi declara ca sunt dispusi sa-si minta pacientii pentru a-i proteja, procent superior celui inregistrat in SUA.
Medscape a realizat o ancheta privitor la etica medicilor. Au fost colectate peste 21.500 de raspunsuri de la medici care activeaza in 49 de tari. 43% dintre medicii francezi marturisesc ca sunt dispusi sa-si minta pacientii in sensul relativizarii riscurilor care ii ameninta. In Europa, acest procent este de 27%, in timp ce in Statele Unite, este de numai de 10%.
Surpriza acestei anchete o reprezinta categoria cardiologilor care sunt in topul “celor mai mincinosi”, aproape 56% dintre ei, indiferent de tara, recunosc ca ascund o parte din adevarul referitor la sanatatea pacientilor. De exemplu, peste jumatate dintre cardiologi le prezinta pacientilor o situatie mai roz in privinta riscurilor unei interventii sau a tratamentului prescris.
Aceasta ancheta releva, de asemenea, ca 43% dintre medicii francezi sunt dispusi sa recunoasca greseala medicala, comparativ cu 19% in Statele Unite, cu scopul de nu afecta, in principal, relatia medic-pacient.
30% dintre practicieni francezi, comparativ cu 26% dintre cei americani sunt pregatiti sa recomande un placebo unui pacient care insista sa i se prescrie un anumit tratament de care practic el nu are nevoie.
Fara nici o legatura cu realizatorul acestei anchete, ci cu subiectul acesteia, trebuie sa spunem ca, la noi, creste numarul celor care au avut experiente de-a dreptul dramatice. Cu prea multa usurinta, medicul lanseaza suspiciunea unei boli severe inainte de avea la dispozitie analizele medicale si investigatiile imagistice. Dar ce sa vezi, acestea confirma ca situatia nu-i chiar atat de grava. Evident, pana la confirmarea diagnosticului pacientul traieste un cosmar. (M.M.)