Medicii de familie, obligaţi să raporteze orice vaccinare în Registrul Electronic Naţional

17 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Medicii de familie, obligaţi să raporteze orice vaccinare în Registrul Electronic Naţional

"Registrul Electronic Naţional de Vaccinare este un instrument extrem de util atât pentru Ministerul Sănătăţii, cât şi pentru medicii de familie, pentru a vedea statusul vaccinal al copiilor din România. În funcţie de acest status ne putem face o planificare legată de stocul de vaccin necesar, de problemele legate de o zonă sau alta în ceea ce priveşte vaccinarea", a declarat Valentin Popescu. 

În opinia acestuia, prin Registrul naţional se va înregistra o degravare a medicilor de familie.

"Această propunere a Ministerului Sănătăţii are scopul de a îmbunătăţi un instrument care există deja. Acest proiect uşurează munca medicilor de familie. Toţi copiii care s-au vaccinat sunt în acest registru. Apoi, această updatare a registrului se face pentru ca şi cei din mediul privat să facă raportările pentru că au existat situaţii în care nu s-au făcut aceste raportări", a spus Valentin Popescu,
El a precizat că baza de date este securizată, iar la ea au acces numai medicii de familie.

Bază de date securizată

Purtătorul de cuvânt al MS precizează că  "aceasta este o bază de date securizată şi evident că încercăm să fie cât mai sigură şi datele pacienţilor să nu poată fi luate de acolo. Nimeni nu are acces la acea bază de date în afară de medicul de familie".

Obligaţie

Medicii de familie au obligaţia de a raporta toate vaccinurile administrate. "Cei care nu raportează pot fi sancţionaţi. S-au introdus aceste sancţiuni nu de dragul de a amenda medicii de familie. Este aşa cum există amenzi în Codul rutier, pentru modul în care circuli pe drumurile publice. Dacă nu încalci aceste reguli, nu primeşte amenzi. Scopul nu este de a da amenzi medicului de familie care nu raportează, dar trebuie reglementat sistemul", a explica Valentin Popescu.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră