O premieră mondială a fost realizată, în luna iulie 2017, la CHU Amiens Picardie (Franța): o electroencefalogramă de o înaltă rezoluție, cu 128 de electrozi, în cazul unui nou-născut prematur, transmite destinationsante.com.
O echipă a efectuat o electroencefalografie (EEG) de o precizie care nu a mai fost atinsă în cazul unui nou-născut prematur. Astfel, se poate defini cu o precizie mai mare viitorul din punct de vedere neurologic al acestor bebeluși.
În prezent, în cazul nou-născuților prematuri se efectuează EEG doar cu 11 electrozi. De această dată, la CHU Amiens Picardie s-a reușit performanța unei EEG cu o înaltă rezoluție cu ... 128 de electrozi în cazul unui nou-născut prematur, venit pe lume la 30 de săptămâni de sarcină.
Noul dispozitiv oferă informații care nu erau decelate cu 11 sau chiar 64 de electrozi, a precizat prof. Fabrice Wallois, șeful serviciului de explorare funcțională a sistemului nervos periferic din cadrul CHU Amiens Picardie.
Dureros pentru nou-născut?
Acest tip de examinare este nedureroasă și se efectuează foarte rapid, spune prof. Wallois. De asemenea, asigură confortul nou-născutului prematur, în special prin faptul că nu mai este necesară pasta abrazivă folosită pentru îmbunătățirea aderenței electrozilor pe piele ca în cazul examinărilor clasice, subliniază prof. Wallois. Noua metodă va contribui la conceperea de noi instrumente de investigare a funcționării cerebrale și la aprofundarea informațiilor referitoare la patologiile asociate nașterii premature, cum sunt problemele de maturizare cerebrală, convulsii, suferințe neurologice sau epilepsie, primele cauze de handicap în cazul copiilor.
Electroencefalograma reprezintă întregistrarea, în timp, a activității electrice cerebrale. Captarea se face prin intermediul unor electroși așezați pe scalp, cuplați la un aparat numit electroencefalograf, precizează dr. Ruxandra Borindel, medic specialist neurologie în cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament ”Victor Babeș”.