Poluarea aerului ucide prematur, inclusiv în Europa, cu toate măsurile luate în multe țări, avertizează Agenția Europeană de Mediu.
Potrivit ultimelor estimări ale Agenției europene de mediu (AEM), doar particulele fine din aerul respirat sunt la originea a peste 400.000 de decese premature în fiecare an. Și aceasta fără a neglija ceilalți poluanți ai aerului ca dioxidul de azot și ozonul troposferic.
Transportul rutier, agricultura, centralele electrice, industria etc. sunt principalele surse de poluanți atmosferici în Europa, subliniază AEM.
În raportul Calitatea aerului în Europa 2017, AEM actualizează datele privind calitatea aerului și consecințele, pe baza datelor colectate de peste 2.500 de stații de supraveghere din Europa, în 2015.
Datele arată că, în Europa, calitatea aerului înregistrează o ușoară îmbunătățire datorită măsurilor aplicate, în special prin folosirea de noi tehnologii, subliniază autorii raportului. Totuși, se înregistrează în continuare concentrații foarte mari de poluanți atmosferici cu repercusiuni asupra sănătății europenilor. Este vorba de materii particulare (PM), dioxid de azot (NO2) și ozon troposferic (O3), poluanții cei mai nocivi.
Decese premature
Raportul AEM arată că, în 41 de țări din Regiunea Europeană a OMS (care cuprinde 53 de țări), aproximativ 82% din orașe sunt expuse concentrațiilor de particule fine.
Rezultatul este alarmant: aproximativ 428.000 de decese premature ar fi provocate de expunerea la particulele PM2,5 în 41 de țări europene, în 2014, dintre care 399.000, în Uniunea Europeană. În privința celorlalți poluanți, 78.000 de decese premature sunt puse pe seama NO2, și 14.400, pe seama O3, în 41 de țări europene analizate. În Uniunea Europeană, acești poluanți au provocat 75.000, respectiv 13.600 de decese.