O nouă variantă extrem de mutantă a virusului care provoacă Covid-19 alertează țările în timp ce oamenii de știință se luptă să înțeleagă cât de departe s-a răspândit și cât de bine se va apăra imunitatea noastră împotriva ei, scrie CNN
Noua variantă, numită BA.2.86 și supranumită Pirola de către vânătorii de variante de pe rețelele de socializare, are peste 30 de modificări de aminoacizi la proteina sa spike, în comparație cu strămoșul cel mai apropiat, subvarianta BA.2 a lui Omicron, conform Dr. Jesse Bloom, care studiază evoluția virală la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle.
„Acest lucru înseamnă un salt evolutiv comparabil ca mărime cu cel care a dat naștere inițial Omicron”, a postat Bloom pe site-ul web al laboratorului său.
Organizația Mondială a Sănătății a desemnat joi BA.2.86 o „variantă aflată în monitorizare”, o desemnare care încurajează țările să urmărească și să raporteze secvențele pe care le găsesc.
O variantă aflată în monitorizare care provoacă o boală mai gravă sau ocolește vaccinurile sau tratamentele existente poate fi actualizată la lista OMS de variante de interes sau variante de îngrijorare. XBB.1.5, XBB.1.16 și EG.5 sunt listate ca variante de interes. OMS nu a desemnat nicio variantă de îngrijorare.
Doar șase secvențe de BA.2.86 au fost raportate în patru țări, dar epidemiologii sunt îngrijorați că ar putea reprezenta mult mai multe, deoarece monitorizarea la nivel mondial a variantelor a scăzut.
Varianta a fost observată duminică de oamenii de știință din Israel. De atunci, Danemarca a raportat trei secvențe. Încă două secvențe au fost raportate în Statele Unite și, respectiv, în Marea Britanie.
„Este neobișnuit ca coronavirusul să se schimbe atât de semnificativ și să dezvolte 30 de mutații noi. Ultima dată când am văzut o schimbare atât de mare a fost când a apărut Omicron”, a declarat Morten Rasmussen, cercetător senior la Statens Serum Institut, într-un comunicat de presă referitor la variantă.
Cele trei cazuri din Danemarca sunt la persoane din diferite părți ale țării care nu par să fi avut contact între ele, potrivit institutului.
Oamenii de știință SSI au subliniat că este încă prea devreme pentru a spune ceva despre severitatea sau contagiozitatea noii variante.
Dr. Mandy Cohen, director al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat că noua variantă nu ar trebui să fie un motiv de alarmă.
„Cred că ceea ce vedem este că mecanismele noastre de detectare pe care le-am pus în aplicare funcționează, nu?” a spus ea pentru CNN. „Suntem mai pregătiți ca niciodată să detectăm și să răspundem la schimbările din virusul Covid-19.
„Urmărim această nouă descendență. Are mutații care o fac diferită de alte linii care circulă. Și atunci întrebarea este, ce înseamnă asta?” spuse Cohen. „O să crească? Vom vedea mai multe cazuri? Sau se va epuiza și nu va fi o variantă de îngrijorare?”
Într-o nouă evaluare de vineri a amenințărilor privind varianta, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a spus că faptul că aceste secvențe sunt în patru țări diferite la oameni fără istoric de călătorie recent „sugerează că există o transmitere internațională stabilită”.
Secvențele care au fost găsite sunt foarte asemănătoare între ele, ceea ce poate indica faptul că au apărut recent și se răspândesc rapid, spune raportul, deși UKHSA notează că are încredere scăzută în această evaluare până când mai multe secvențe devin disponibile.
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, laboratorul care a găsit secvența din SUA, nu au oferit informații despre pacientul de la care provine, spunând că cazul este investigat de departamentul de sănătate al statului.
În martie, Casa Albă a chestionat în mod discret aproximativ o duzină de experți în Covid-19 care urmăresc evoluția coronavirusului pentru a întreba despre probabilitatea apariției unei variante extrem de mutante în următorii doi ani. Majoritatea experților au evaluat șansele ca acest lucru să se întâmple undeva între 10% și 20%.
Descendentul XBB EG.5 este în prezent varianta dominantă în SUA, provocând aproximativ 20% din toate cazurile noi de Covid-19 din această țară. Următoarea variantă cea mai comună, FL.1.5.1, a crescut rapid și acum provoacă aproximativ 13% din toate cazurile noi, conform instrumentului de urmărire a variantelor CDC .
Let the fearporn begin! ‘Real deal' Covid variant is now in Britain: Patient is hospitalised in London with heavily-mutated 'Pirola' strain - and experts think they caught it IN the UK | Daily Mail Online https://t.co/eeJgZlZ7ND
— Dr David Cartland (@CartlandDavid) August 18, 2023