Acest test a fost, deocamdată, realizat pe rozătoare şi rezultatele au fost prezentate în cadrul Congresului anual al American chemical society, care se deruleayă la San Diego (California).
În cadrul testului, cercetătorii au descoperit că aceste agent imagistic se ataşează în special de celulele canceroase şi că, o dată plasată într-o lumina infraroşie, tumora poate fi detectată, cu condiţia să fie la 1-2 cm în profunzime.
Sunt multe controverse în acest moment referitor la vârsta la care pacientele trebuie să facă investigaţii de depistare a cancerului de sânge, spune prof. Greg Thurber, principalul autor al acestui studiu.
Cu certitudine - spune acesta în continuare –, aceasta permite detectarea tumorilor în faze incipiente, dar rezultatele fals pozitive pot să ducă la tratamente agresive, inutile în cazul unor paciente, care, în realitate nu au nevoie de acestea.
Studiul nostru ar putea ajuta la o mai bună selecţionare a pacientelor aflate la risc. Dacă profesorul Thurber şi echipa lui vor reuşi să pună la punct această pilulă şi pentru femei, se estimează că acest tip de depistare va fi bine primit mai ales de tinere, care au ţesutul mamar dens şi în cazul cărora mamografiile sunt mai puţin relevante.