Pentru a afla care este nivelul de aciditate din organism, adică dacă este nociv sau echilibrat, este suficient să faceţi o testare a pH-ului urinei. Persoanele care au aciditate mare elimină excedentul prin urină. Acest test este simplu: o picătură de urină se pune pe banda de testare, reactivă, existentă în farmacie, care îşi schimbă culoarea în funcţie de nivelul de aciditate. În mod normal, ph-ul urinei este între 7 şi 7,5, după a doua micţiune din timpul zilei. Această operaţie este repetată după câteva zile pentru confirmarea ph-ului real. Un rezultat sub 7 semnalează un nivel foarte ridicat al acidităţii, ceea ce înseamnă că trebuie să reacţionaţi.
Decât să lăsaţi sistemul osos şi tisular să se topească precum zăpada sub soare, mai bine încercaţi să limitaţi creşterea excesivă a producţiei de acizi în organism. Alimentaţia este calea cea mai importantă pentru echilibrarea acidităţii prin: limitarea consumului de dulciuri şi băuturi industriale îndulcite (cele pe bază de cola au un pH de 2,4, sunt foarte acide); evitarea excesului de cafea, ceai negru, grăsimi (uleiuri rafinate sau margarină), carne, peşte, cereale; compensarea cu alimente cu aciditate mică: banane, legume verzi şi colorate, cartofi.
Când celulele noastre „trăiesc” într-un mediu dezechilibrat, ele funcţionează cu dificultate şi sfârşesc prin a muri. Numeroase afecţiuni sunt legate de aciditate: apariţia cariilor, căderea părului, uscarea pielii, dar şi scăderea energiei, oboseală, deprimare persistentă până la artroză şi osteoporoză. Potrivit unei reguli simple, acid + bază = element neutru. Aşadar, pentru a combate aciditatea trebuie să aruncăm în luptă elemente bazice, adică rezervele noastre de minerale. Ştim că ţesuturile, oasele conţin calciu, potasiu, magneziu şi minerale bazice care pot să neutralizeze un asemenea dezechilibru.
Trebuie să reducem sau chiar să renunţăm la: cacao, peşte, fructe de mare, ouă, paste, uleiuri rafinate, brânzeturi, iaurturi îndulcite, carne, cereale, pâine, leguminoase, zahărul alb, băuturile industriale îndulcite, apele carbogazoase, cafea, ceai negru, vin.
În schimb, putem compensa cu alimente bazice: legume verzi, colorate cum sunt morcovii, precum şi cartofi, banane, castane, porumb, migdale, nuci de Brazilia, lapte, iaurturi de soia, fructe uscate (exceptând caisele sau merele), unele ape minerale bazice, măslinele negre, avocado, uleiurile presate la rece. Nutriţioniştii susţin că, printr-o alimentaţie echilibrată, putem ţine sub control aciditatea organismului. Asta înseamnă că vom avea un pH normal printr-o alimentaţie 65% bazică şi 35% acidă.confirmă prin studiile sale toate acestea:
Doctorul Robert Young, autor a numeroase cercetări, părintele unei diete alcaline, avertizează că "excesul de aciditate din organism este cauza tuturor bolilor degenerative. Când se distruge echilibrul, iar organismul începe să producă şi să depoziteze mai multă aciditate şi mai multe deşeuri toxice decât poate elimina, atunci încep sa se manifieste diferite dureri şi afecţiuni".