ANSVSA: Un nou focar de pestă porcină la graniţa cu Ucraina

10 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
ANSVSA: Un nou focar de pestă porcină la graniţa cu Ucraina

Ucraina a notificat Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), în data de 8 iunie, despre apariția unui alt focar de pestă porcină africană la o fermă de porci, într-o zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 kilometri de graniță, în Dovzhok, precizează ANSVSA.

ANSVSA a dispus interzicerea circulației porcinelor din gospodăriile populației, de la și către târgurile de animale, închiderea tuturor târgurilor de animale și a aglomerărilor de animale din județul Botoșani și supravegherea efectivelor de porcine din gospodăriile populației în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri la porcine.

Au fost activate unitățile locale de combatere a bolilor din toate comunele județului Botoșani.

S-a decis supravegherea circulației porcinelor prin controale în trafic, efectuate de către reprezentanții IPJ și DSVSA, în vederea evitării comerțului ilegal de porcine și au fost notificate Punctelor de Inspecție la Frontieră: Stânca — Costești și Rădăuți Prut privind interdicția intrării în România a bagajelor care conțin carne de porc sau preparate din carne de porc din Ucraina și Republica Moldova.

ANSVSA a informat gestionarii fondurilor de vânătoare despre evoluția focarului de PPA și interzicerea vânătorilor cu gonaci la porcii mistreți precum și asupra obligativității de a comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreți sau de mortalități.

ANSVSA reamintește crescătorilor de porcine că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100%. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Pentru a proteja porcii din exploatații de această boală, ANSVSA recomandă fermierilor să nu intre în adăposturile unde cresc porcii, cu încălțămintea și hainele de pe stradă, dezinfecția la intrarea în adăpost, creșterea porcilor doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, porci mistreți sau cu alți proprietari de porci domestici.

Veterinarii recomandă proprietarilor să nu hrănească animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie; să nu dea sub nicio formă porcilor apa provenită de la spălarea cărnii de mistreț sau resturi de carne de mistreț; să nu scoată scroafele sau vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație; să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

 Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau DSVSA județeană.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră