Un EKG „portabil” sub forma unui pandantiv, s-a dovedit eficient în identificarea ritmului cardiac anormal, mai precis a fibrilației atriale. Odată depistată tulburarea de ritm, un software de inteligență artificială, asociat dispozitivului, poate afirma dacă este într-adevăr vorba de fibrilație atrială sau nu.
Dispozitivul nu are ca scop înlocuirea medicului sau a vizitei medicale, ci vine în ajutorul acestuia, diagnosticul final fiind pus de către cardiolog după interpretarea rezultatelor, informează raportuldegarda.ro.
Pandantivul inteligent a fost prezentat pentru prima dată în cadrul platformei științifice EHRA Essentials 4 You, parte a Societății Europene de Cardiologie.
Rolul principal al pandantivului este de a oferi pacienților un dispozitiv de încredere cu care să își poată monitoriza facil și eficient ritmul cardiac, iar medicilor, un suport decizional atunci când se pune problema depistării fibrilației atriale.
Pentru a-și monitoriza ritmul cardiac, utilizatorii au la dispoziție două metode:
Așază pandantivul între cele două palme;
Așază pandantivul între una dintre palme și piept.
Dispozitivul este conectat la o aplicație mobilă, iar după 30 de secunde în care s-a realizat monitorizarea, datele sunt captate și ulterior transmise către un serviciu de cloud. În continuare, datele sunt analizate cu ajutorul unui software de inteligență artificială, specializat în detectarea fibrilației atriale.
După numai câteva secunde, rezultatele monitorizării sunt afișate pe ecranul telefonului mobil. Aplicația asociată dispozitivului va genera un raport EKG pentru a putea fi distribuit medicului pentru o interpretare ulterioară și pentru a pune diagnosticul.
Mai multe, AICI