“Facem ce ar fi trebuit să facem şi anul trecut, trimitem pacienţii în străinătate. Contăm pe tratarea a 10-20 de pacienţi în România", a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa News.ro.
În privinţa infecţiilor nosocomiale, ministrul Voiculescu spune ca acestea sunt o problemă cunoscută, extrem de periculoasă pentru siguranţa pacientului spitalizat.
"Cred că era o problemă pe care cu siguranță personalul medical o cunoștea. În sistem era extrem de cunoscută. La nivelul pacientului, la nivelul societății, în ansamblu ei, nu era neapărat o problemă de care să ne lovim fiecare dintre noi. Cred că termenul de infecție nosocomială înseamnă ceva pentru fiecare. Infecțiile nosocomiale sunt unul dintre principalele pericole, dacă nu cumva principalul pericol care afectează siguranța pacientului atunci când este în spital. Fie că ne gândim la investițiile în infrastructură, pe care acum înțelegem mai bine că trebuie să le facem, fie că ne gândim la regulile pe care și pacienții trebuie să le respecte mai bine, fie că ne gândim la mecanismele de control pe care autoritățile statului au datoria să le pună în aplicare — toate acestea vor aduce îmbunătățiri semnificative și toate acestea se datorează într-o bună măsură a ceea ce s-a întâmplat la Colectiv", a declarat Vlad Voiculescu la o dezbatere pe teme de sănătate.
În opinia ministrului Voiculescu, principala piedică în raportarea reală a infecțiilor nosocomiale o reprezintă faptul că în contractul managerilor de spitale sunt prevăzute măsuri punitive dacă infecțiile depășesc un anumit nivel. Astfel, "respectivul manager poate fi dat afară dacă depășește un anumit nivel al infecțiilor nosocomiale. Așa încât nimeni nu avea interesul să se raporteze nivelul real al infecțiilor nosocomiale. Când un spital raportează aceste infecții nosocomiale, ar trebui ajutat să îmbunătățească condițiile și să îmbunătățească siguranța pacientului în acel spital", a precizat ministrul Voiculescu.