OMS: Urmează altă pandemie „chiar mai mortală” decât COVID

24 Mai 2023
OMS: Urmează altă pandemie „chiar mai mortală” decât COVID

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că lumea trebuie să se pregătească pentru următoarea pandemie, care ar putea fi „chiar mai mortală” decât pandemia de COVID-19, scrie NewYorkPost

În cadrul unei reuniuni a Adunării Mondiale a Sănătății la Geneva, Elveția, luni, directorul general dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a tras un semnal de alarmă că pandemia de COVID-19 este departe de a se termina.

„Amenințarea apariției unei alte variante care provoacă noi creșteri de boală și deces rămâne”, a spus Tedros. „Și amenințarea unui alt agent patogen care apare cu un potențial și mai mortal rămâne”

Cu toate acestea, OMS a declarat recent că pandemia de COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate. 

„Când următoarea pandemie va bate – și va fi – trebuie să fim gata să răspundem decisiv, colectiv și echitabil”, a adăugat el. 

„Nu putem neglija această posibilitate”, a spus Tedros într-o adresă adresată statelor membre ale OMS. „Dacă nu facem schimbările care trebuie făcute, atunci cine va face? Și dacă nu le facem acum, atunci când?”

În ciuda emiterii acestor avertismente îngrozitoare, Tedros a aplaudat decizia recentă a statelor membre OMS de a elabora un tratat împotriva pandemiei, aprobând în același timp o creștere a bugetului, care a fost aprobată după ce organizația și-a luat angajamentul de a face reforme bugetare și financiare, potrivit Reuters .

Tedros a cerut, de asemenea, negocieri actualizate asupra Regulamentului Internațional de Sănătate, tratatul care descrie pregătirea și răspunsurile la crizele de sănătate, „astfel încât lumea nu va mai trebui să se confrunte niciodată cu devastarea unei pandemii precum COVID-19”.

Pandemia COVID-19 a ucis până în prezent aproape 7 milioane de oameni în întreaga lume, potrivit OMS, cu aproape 1,13 milioane de decese în Statele Unite. Peste 80.000 de oameni au murit din cauza infecției cu coronavirus numai în New York.

OMS a identificat boli contagioase „prioritare” – acestea sunt susceptibile de a provoca următoarea pandemie din cauza potențialului lor de a se răspândi într-o regiune și pentru că există puține, dacă există, măsuri în vigoare pentru a contracara răspândirea lor.

Aceste boli includ Ebola, Marburg , sindromul respirator din Orientul Mijlociu, sindromul respirator acut sever, COVID-19, Zika și – poate cel mai terifiant – ceva numit „Boala X”.

Boala X este codul OMS pentru o boală cauzată de un germen care nici măcar nu a fost descoperit încă.

„Nu este o exagerare să spunem că există potențialul unui eveniment al bolii X chiar după colț”, a declarat pentru National Post Pranab Chatterjee, cercetător la Departamentul de Sănătate Internațională de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

Experții în sănătate publică sunt de acord că următoarea pandemie este probabil să fie zoonotică, adică o boală care își are originea la animale înainte de a se „vărsa” pentru a infecta oamenii. Cele mai recente epidemii – Ebola, HIV/SIDA și COVID-19 – au fost de origine zoonotică.

Supravegherea și comunicarea internațională a amenințărilor emergente ale bolii reprezintă „o abordare cheie în capacitatea noastră de a detecta un eveniment de propagare înainte ca acesta să devină prea răspândit”, a spus Chatterjee.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră