Olanda: 23 de copii, născuţi prin FIV, ar putea avea acelaşi tată biologic: fostul director al băncii de spermă

15 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Olanda: 23 de copii, născuţi prin FIV, ar putea avea acelaşi tată biologic: fostul director al băncii de spermă

Douăzeci şi trei de olandezi, născuţi prin fertilizare in vitro (FIV), cer în justiţie ca fostul directorul al unei bănci de spermă să facă testul ADN întrucât aceştia îl suspectează că ar fi tatăl lor biologic. De menţionat, de la început, că bănuitul tată a decedat în aprilie anul acesta, transmite site-ul topsante. 

Procesul se derulează în acest moment în Olanda. 23 de olandezi, născuţi prin fertilizare in vitro, au cerut vineri, 12 mai, testul ADN pentru un bărbat care ar putea fi tatăl lor biologic. Presupusul tată nu este altul decât fostul director al băncii de spermă, Jan Karbaat, decedat la începutul lunii aprilie. 

Bărbatul este suspectat că şi-a donat propria spermă în locul donatorilor aleşi de bancă. Medicul specialist ar fi afirmat, chiar el, în timpul vieţii că că este tatăl biologic al vreo 60 de copii născuţi prin FIV.   

Moniek Wassenaar, în vârstă de 36 de ani, audiată, spune că l-a întâlnit pe medic în 2010. „El a spus că este posibil ca eu să fiu copilului lui biologic, a mărturist aceasta presei olandeze. El considera aceasta ca pe ceva nobil. El nu avea noţiunea de etică şi banaliza impactul asupra copiilor-eprubetă, a mai adăugat Moniek Vassenaar. 

Testamentul

Este un drept fundamental de a şti de unde vin, sublinia Tim Bueters, avocatul familiilor, transmite AFP. Avocatul a povestit în proces istoria clienţilor săi.

Cea a unei femei cu ochi căprui în timp ce donatorul trebuia să aibă ochii albaştri sau cea a unui bărbat care nu seamnă deloc cu tatăl lui, presupus a fi donatorul.

Lisette de Haan, reprezentantă legată a soţiei medicului, a invocat dreptul la respectara vieţii private, reamintind că defunctul a precizat în testament interzicerea de a i se face, după moarte, o prelevare în vederea unui test ADN, test pe care, de altfel, l-a refuzat şi în timpul vieţii. 

Banca de spermă a fost închisă în 2009 din cauza neregulilor administravie. Jan Karbaat ar fi falsificat datele, depistările şi descriierile donatorilor de spermă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră