Cercetările ştiinţifice, care nu fac diferenţa între persoanele normoponderale dintotdeauna şi cele care au fost obeze sau supraponderale, înainte de a slăbi, sunt înşelătoare, deoarece nu ţin seama de efectele pe termen lung ale excesului ponderal asupra stării de sănătate. Este, de fapt, ceea ce susţin cercetătorii americani ale căror studii au apărut luni, 4 ianuarie a.c., în Comptes al Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS).
Ei precizează că „riscurile legate de obezitate au fost ignorate în majoritatea cercetărilor precedente, deoarece multe dintre ele ţin seama de greutatea măsurată o singură dată”. Studiul arată că riscul de deces al persoanelor care au avut o greutate normală la momentul anchetei, dar au avut episoade de obezitate în trecut, este cu peste 27% mai mare, comparativ cu persoanele care şi-au conservat greutatea normală.
O prevalenţă mai mare a diabetului tip 2 şi a bolilor cardiovasculare a fost descoperită la persoanele care au avut un indice de masă corporală (IMC) peste cel normal şi apoi au slăbit, comparativ cu persoanele care au fost permanent slabe. Este dovada că, deşi persoanele care au fost obeze s-au vindecat de această boală, totuşi ele nu sunt la adăpost de problemele legate de greutate corporală.