Potrivit comisarului pentru sănătate, această „terminologie” este, de asemenea, „înrădăcinată într-o istorie rasistă și dureroasă pentru comunitățile de culoare”, scrie Le Parisien.
New York City a cerut marți Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să redenumească variola de maimuță – „monkeypox” în engleză – un nume considerat stigmatizant și care riscă să-i împingă pe pacienți să se izoleze mai degrabă decât să caute îngrijire.
„Suntem din ce în ce mai îngrijorați de efectele potențial devastatoare și stigmatizatoare pe care le pot avea mesajele în jurul virusului variolei maimuțelor asupra (unor) comunități deja vulnerabile”, scrie Ashwin Vasan, comisarul pentru sănătate al orașului New York , într-o scrisoare către directorul general al OMS, Dr. Tedros. Adhanom Ghebreyesus.
Acesta din urmă a menționat această posibilă schimbare la mijlocul lunii iunie, despre care Ashwin Vasan amintește în scrisoarea sa. Potrivit comisarului pentru sănătate, această „terminologie” este, de asemenea, „înrădăcinată într-o istorie rasistă și dureroasă pentru comunitățile de culoare”. În scrisoarea sa, el reamintește efectele negative ale informațiilor false în timpul apariției virusului SIDA (HIV) sau ale rasismului suferit de comunitățile asiatice după pandemia de Covid-19, pe care președintele american Donald Trump o descrisese drept „virusul chinezesc”.
New York, cel mai afectat oraș din Statele Unite
„Continuarea folosirii termenului de variola a maimuțelor pentru a descrie focarul actual poate reaprinde aceste sentimente traumatice de rasism și stigmatizare – în special pentru oamenii de culoare și alte persoane de culoare, precum și membrii comunității. LGBTQIA+ și pot evita utilizarea serviciilor vitale de îngrijire a sănătății pentru din acest motiv”, adaugă Ashwin Vasan.
Oricine se poate îmbolnăvi de variola de maimuță, dar de la apariția sa în Europa și Statele Unite, virusul s-a răspândit în mod covârșitor în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați. New York este cel mai afectat oraș din Statele Unite din punct de vedere al numărului de cazuri, cu 1.092 de contaminări detectate de la începutul epidemiei.