Grupul elveţian Nestle SA susţine că a descoperit o metodă pentru a produce ciocolată fără a adăuga zahăr, bazându-se în schimb pe un produs rezidual din plantele de cacao drept îndulcitor, în condiţiile în care consumatorii sunt interesaţi de produse naturale şi mai sănătoase, informează Bloomberg.
Nestle, cea mai mare companie alimentară din lume, utilizează o procedură patentată pentru a procesa pulpa care acoperă boabele de cacao într-o pudră care conţine zahăr natural.
Graţie acestei tehnici, la toamnă, Nestle va începe să vândă, mai întâi în Japonia, batoane de ciocolată neagră marca KitKat care nu vor avea adaos de zahăr. Până acum, pulpa boabelor de cacao nu a fost utilizată ca îndulcitor şi de obicei era aruncată.
În viitor, grupul elveţian ar putea utiliza aceeaşi tehnică pentru a produce ciocolată albă sau ciocolată cu lapte, a spus Alexander von Maillot, directorul diviziei de dulciuri de la Nestle. De asemenea, anul viitor Nestle ar putea utiliza aceeaşi tehnică pentru alte mărci de dulciuri şi în alte ţări.
Noul tip de ciocolată neagră al Nestle va avea cu 40% mai puţin zahăr decât produsul echivalent cu adaos de zahăr. Actualele batoane de ciocolată neagră Nestle au 12,3 grame de zahăr per porţie.
Producătorii de alimente şi băuturi sunt presaţi de consumatori şi guverne pentru a pune la punct produse mai sănătoase pe fondul creşterii cazurilor de obezitate şi diabet.
Decizia Nestle ar putea să consolideze poziţia grupului elveţian de lider în industria alimentară şi vine la trei ani după ce aceeaşi companie a descoperit o modalitate pentru a modifica structura zahărului în ideea de putea reduce cantitatea de zahăr din alimentele îndulcite.
Cacaua, ciocolata şi alte produse din această categorie bucură miliarde de oameni din întreaga lume.
Cercetătorii au găsit dovezi privind alimente pe bază de cacao datând din urmă cu câteva mii de ani. Boabele de cacao ar fi fost cultivate la început de civilizaţii străvechi din America de Sud, aztecii şi mayaşii fiind cei mai cunoscuţi între aceste populaţii indigene, notează www.worldcocoafoundation.org.
Deşi originară din Americi, în prezent, micul stat Coasta de Fildeş (Cote d'Ivoire) produce între 30 şi 40 de procente din cantitatea totală de cacao la nivel mondial.