Mit sau adevăr: mahmureala se poate trata?

01 Ian 2023
Mit sau adevăr: mahmureala se poate trata?

Sărbătorești prima zi a anului 2023 cu mahmureală? Dacă da, s-ar putea să cauți o metodă pentru a-ți ușura suferința. Cu siguranță există o mulțime de așa-numite cure de mahmureală, unele datând de secole.

„Grecii antici credeau că consumul de varză ar putea vindeca mahmureala, iar romanii credeau că o masă de canari prăjiți ar fi de folos”, a spus dr. John Brick, fost șef de cercetare la Centrul de Studii asupra Alcoolului, Divizia de Educație și Formare. la Universitatea Rutgers din New Jersey, care a scris „Manualul pentru mahmureala doctorului”.

„Astăzi, unii germani cred că un mic dejun consistent cu carne roșie și banane vindecă mahmureala. S-ar putea să găsiți niște francezi care beau cafea tare cu sare, sau niște chinezi care beau ceai de spanac”, a spus el. „Unele dintre cele mai neobișnuite cure de mahmureală sunt folosite de unii oameni din Puerto Rico, care își freacă o jumătate de lămâie sub brațul cu care beau.”

Într-adevăr, singurul remediu pentru mahmureală este timpul, potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolismul.

„O persoană trebuie să aștepte ca organismul să termine de curățat produsele secundare toxice ale metabolismului alcoolului, să se rehidrateze, să vindece țesutul iritat și să restabilească activitatea imunitară și a creierului la normal”, potrivit institutului. Procesul de recuperare poate dura până la 24 de ore, conform CNN health.

Există lucruri pe care le puteți face pentru a vă ușura tranziția? Posibil, spun experții, dar multe „remedii” comune pentru mahmureala vă pot înrăutăți mahmureala. Iată cum să separați realitatea de ficțiune.

Mit: A bea puțin mai mult ajută
Să bei o altă băutură sau „cui pe cui se scoate” este un remediu binecunoscut pentru mahmureala, nu? Nu chiar, spun experții.

Motivul pentru care unii oameni cred că funcționează este că, odată ce efectele calmante ale alcoolului trec, creierul aflat în mahmureală este suprastimulat. (Este și motivul pentru care te trezești în miezul nopții, odată ce corpul tău a metabolizat alcoolul.)

„Aveți această hiperexcitabilitate în creier după ce alcoolul dispare”, a spus dr. Robert Swift, profesor de psihiatrie și comportament uman la Universitatea Brown Warren Alpert Medical School din Providence, Rhode Island.

„Dacă te uiți la creierul cuiva cu mahmureală, deși persoana s-ar putea simți obosită, creierul lui este de fapt supraexcitat”, a spus el.

Consumul mai mult de alcool normalizează din nou creierul, „pentru că adaugi un sedativ creierului tău emoționat”, a spus Swift. „Te simți mai bine până când alcoolul dispare și ciclul se repetă într-un fel.”

Realitate: consumul de cafea poate accelera recuperarea
Răspunsul este da, în funcție de simptomele mahmurelii, a spus Brick. Dacă sunteți un băutor de cafea, săriți peste ceașca de dimineață poate duce la retragerea cofeinei, pe lângă mahmureala. Dar cafeaua poate irita mucoasa stomacului, care este deja inflamata de alcool, a spus Brick. Deci, dacă aveți greață, cafeaua nu poate decât să înrăutățească lucrurile.

„Dacă ai mahmureală, bea un sfert de ceașcă de cafea”, a sugerat Brick. „Vedeți dacă vă simțiți mai bine – durează aproximativ 20 de minute pentru ca aportul de cofeină să înceapă să aibă un efect vizibil. Dacă cafeaua nu te face să te simți mai bine, nu mai bea. Evident, acesta nu este leacul pentru mahmureala ta.”

Mit: Consumul de alimente grase ajută
Uită să mănânci un mic dejun gras în primele ore după o noapte de băut - adaugi insultă la răni, a spus Swift: „Mâncarea grasă este mai greu de digerat, așa că probabil că este bine să o eviți”.

De asemenea, consumul de alimente grase nu are prea mult sens. Alcoolul pe care îl bem, numit alcool etilic sau etanol, este produsul secundar de la fermentarea carbohidraților și a amidonului, de obicei un fel de cereale, struguri sau fructe de pădure. Deși poate crea unele băuturi gustoase, etanolul este, de asemenea, un solvent, a spus Brick.

„Îți elimină grăsimea din stomac în același mod în care curăță grăsimea de pe piesele uleioase ale mașinii”, a spus el.

În schimb, experții sugerează să folosești alimente pentru a preveni mahmureala, mâncând înainte de a bea prima băutură.

„Mâncarea alimentelor încărcate cu proteine ​​și carbohidrați poate încetini semnificativ absorbția alcoolului”, a spus Brick. „Cu cât alcoolul ajunge mai lent în creier, cu atât „șocul” în creier este mai puțin rapid.”

Realitate: electroliții ajută
Alcoolul deshidratează, astfel încât o durere de cap și alte simptome de mahmureală se pot datora parțial vaselor de sânge înguste și pierderii de electroliți, minerale esențiale precum sodiu, calciu și potasiu de care organismul tău are nevoie.

Dacă ai vărsat, ai pierdut și mai mulți electroliți, iar toate acestea pot duce la oboseală, confuzie, ritm cardiac neregulat, probleme digestive și multe altele.

Înlocuirea lichidelor pierdute cu apă sau un tip de băutură pentru sport cu electroliți suplimentari poate ajuta la stimularea recuperării după mahmureală, a spus Swift.

Mit: Luarea acetaminofen înainte de culcare poate preveni mahmureala
Luarea de medicamente pentru durere fără prescripție medicală poate fi periculoasă, mai ales dacă luați prea multe în timp ce sunteți în stare de ebrietate, spun experții. Luarea unui acetaminofen, cum ar fi Tylenol, vă poate afecta și mai mult ficatul suprasolicitat, în timp ce aspirina și ibuprofenul vă pot irita mucoasa stomacului.

„Nu ar trebui să luați niciodată alcool cu ​​acetaminofen sau paracetamol”, a spus Swift. „De fapt, puteți provoca leziuni hepatice dintr-o supradoză de paracetamol.”

Dar aspirina, ibuprofenul și naproxenul sunt „teoretic” în regulă, a adăugat el.

„Chiar dacă tind să fie antiinflamatoare în organism, pot provoca inflamații în stomac”, a spus Swift. „Nu le luați pe stomacul gol; Luați întotdeauna antiinflamatoare cu alimente.”

Adevărat: bea cât mai multă apă
În timp ce majoritatea alcoolului este manipulat de ficat, o cantitate mică lasă organismul neschimbat prin transpirație, urină și respirație.

Ridică-te, fă niște întinderi ușoare și mergi pe jos și bea multă apă pentru a încuraja urinarea, a spus Brick.

„Înainte de a merge la culcare și când te trezești, bea cât poți de multă apă”, a spus el. Puteți lua, de asemenea, o multivitamine „înainte de a face duș dimineața (pentru a) reface vitaminele, mineralele și alți nutrienți pierdute”.

Dacă preferați să aveți ceva cald și liniștitor, Brick v-a sugerat bulion sau alte supe de casă.

„Acestea vor ajuta, de asemenea, la înlocuirea sărurilor pierdute, inclusiv potasiul și alte substanțe”, a spus el, „dar nu vă vor face să vă treziți mai repede și nu vă vor îmbunătăți deficiența din cauza intoxicației sau a mahmurelii”.

Mit: pastilele pentru mahmureala pot ajuta
Rafturile magazinelor sunt pline cu așa-numitele remedii pentru mahmureala. Din păcate, nu există nicio dovadă că funcționează. În 2020, cercetătorii au publicat ceea ce au numit „cel mai mare studiu randomizat dublu-orb controlat cu placebo” din lume cu suplimente care conțin vitamine, minerale, extracte de plante și antioxidanți și nu au găsit nicio îmbunătățire reală a simptomelor mahmurelii.

Chiar dacă o soluție funcționează, probabil că nu vă va rezolva toate simptomele, spun experții.

„Efectele alcoolului și ale băuturilor alcoolice sunt atât de complicate, atât de complexe”, a spus Swift, „încât orice soluție ar putea aborda unul sau două dintre simptome, dar nu le va aborda pe toate”.

Ce funcționează pentru o mahmureală? Timp. Va fi nevoie de timp pentru ca organismul tau sa elibereze toate toxinele care iti provoaca suferinta, spun expertii. Și singura modalitate de a preveni mahmureala este să te abții.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră