În condiţiile în care adolescenţii stau în faţa ecranelor, în medie, zilnic, opt ore, creşte numărul celor afectaţi de miopie, afecţiune considerată de specialişti „boala secolului”. În prezent, se înregistrează nu numai o creştere a numărului tinerilor afectaţi de miopie, dar şi apariţia acestei boli la vârste din ce în ce mai mici. La categoria de vârstă 16 şi 24 de ani, un tânăr din patru este miop, anunţă o echipă de specialişti la France 2. În opinia specialiştilor, pentru acest fenomen principală vină o au ecranele oricare ar fi ele: calculator, laptop, smartphone, tabletă etc.
Dar aceasta nu-i totul. Lipsa expunerii la lumina naturală, exterioară, obligă ochiul să se adapteze la luminatul interior, artificial. Medicii recomandă să stăm mai mult în exterior pentru a oferi ochilor posibilitatea de a se odihni.
Specialiştii atrag atenţia că în explicarea apariţiei miopiei este implicată şi moştenirea genetică. Motiv pentru care, oftalmologii recomandă supravegherea vederii copiilor, prin controale periodice, înainte de împlinirea vârstei de patru ani.