Merișor, lactobacili și vitamina C: Combinația care reduce infecțiile urinare recidivante

06 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Merișor, lactobacili și vitamina C: Combinația care reduce infecțiile urinare recidivante

Merișor, lactobacil și vitamina C. Iată  combinația care poate să le ajute pe femeile care suferă de infecții urinare recidivante.

Cistita recidivantă, o inflamație a vezicii urinare, este în majoritatea cazurilor de origine bacteriană și afectează un număr mare de femei. Antibioticele nu ajută la prevenirea recidivelor, din cauza rezistenței la aceste medicamente. Pentru prevenirea infecțiilor urinare, dr. Jean-Fred Warlin, citat de site-ul passionsante.be,  recomandă în Journal internațional de medecine respectarea igienei intime, renunțarea la lenjeria din materiale plastice, strâmtă, hidratarea și reducerea consumului de alcool și cafea.  

O echipă de specialiști din Italia – Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano – a coordonat un studiu axat pe evaluarea eficienței combinației a trei elemente în combaterea infecțiilor urinare la femeile adulte (un sfert la menopauză), suferinde de cistită recidivantă (peste trei infecții urinare în ultimele 12 luni). Este vorba de  merișor, lactobacil (rhamnosus) și vitamina C.

Pacientele incluse în acest studiu au fost tratate cu antibiotice, fără succes în privința recidivelor.

Tratamentul  echipei de cercetători italieni a constat într-un extract din merișor (120 mg), un miliard de lactobacili și 750 mg de vitamina C, administrat de trei ori pe zi, timp de 20 de zile. Urmează o pauză de zece zile. Această rețetă se reia trei luni la rând.

Rezultatele arată că, după trei luni de la tratamentul complet, 28% dintre femei mai prezentau simptome de cistită și 15% după șase luni. Așadar, majoritatea femeilor au înregistrat beneficii în urma tratamentului propus de cercetătorii italieni. Combinația celor trei elemente asigură o ameliorare superioară produselor luate izolat. Acest tratament intervine în special asupra capacității de aderare a bacteriilor pe mucoasa vezicii și reechilibrează flora vaginală.

Este un tratament promițător, lipsit de riscuri în combaterea infecțiilor urinare recidivante la femei, subliniază dr. Warlin. 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră