Forma invazivă este tratată cu medicamente anti-cancer, dar administrarea lor repetată poate genera chimiorezistență.
La rozătoare, celulele s-au metastazat în plămâni, oase și ficat, după aproximativ 45 de zile de la administrarea acestora. Cercetătorii au observat, de asemenea, o creștere a nivelului enzimei aldoketoreductaza, AKR1C1, evoluție similară și în cazul cancerului de vezică la om.
Cu medicamente anti-cancer, s-a produs o substanță inflamatoare în jurul tumorii, ceea ce a determinat mărirea nivelului enzimelor. Or, AKE1C1 favorizează extinderea tumorii, blochează efectul medicamentului anti-cancer și al altor tratamente.
Pentru a contracara această problemă, cercetătorii niponi au administrat un medicament folosit în mod obșnuit contra răcelii, acidul flufenamic (antiinflamator și antipiretic), în celulele maligne. Ei au constatat că acest medicament suprimă invazia cancerului și medicamentul anti-cancer își recapătă capacitatea de a lupta cu boala.
Această cercetare deschide calea folosirii acidului flufenamic, un medicament ieftin, în lupta contra cancerului, subliniază doctorul Shinya Tanaka, care face parte din echipa care a realizat această cercetare.