Asociaţia Română pentru Educaţia Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) consideră că modificările propuse de Ministerul Sănătăţii privitoare la examinarea stării sănătate a preşcolarilor şi elevilor înainte de înscrierea în noul an de învăţământ sunt „nerealizabile”, sporesc birocraţia în cabinetele de medicină de familie şi scad calitatea actului medical.
AREPMF susţine că prin aceste modificări sunt transferate atribuțiile medicului școlar către medicul de familie. „Programările şi accesul pacienților la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate într-o perioadă scurtă (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscriși 500 copii preşcolari şi scolari, va trebui să asigure, în luna septembrie, o medie de 22 consultaţii preventive pentru intrarea în colectivitate, în condițiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultaţii pe zi. Altfel spus, accesul pacienților cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat, iar calitatea actului medical se va reduce proporţional cu timpul acordat consultaţiei”.
Pentru a evita toate aceste probleme, medicii de familie au propus ca examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor să se efectueze eşalonat, în funcţie de data de naştere a acestora.