Primul studiu medical din lume autorizat să expună în mod deliberat participanții la coronavirus caută mai mulți voluntari în timp ce își intensifică eforturile pentru a ajuta la dezvoltarea de vaccinuri mai bune. Studiul de la Universitatea Oxford a fost lansat în aprilie anul trecut, la trei luni după ce Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat asa numitele de "studii de provocare" pentru oameni care implică COVID-19.
Jan 26 (Reuters) - The world's first medical trial authorised to deliberately expose participants to the coronavirus is seeking more volunteers as it steps up efforts to help develop better vaccines. https://t.co/qXuYiVgqbC
— RiverRising (@The12fthOfNever) January 26, 2022
Prima sa fază, încă în curs de desfășurare, s-a concentrat pe a determina cât de mult din virus este necesar pentru a declanșa o infecție, în timp ce a doua va avea ca scop determinarea răspunsului imun necesar pentru a-l îndepărta, a spus universitatea într-un comunicat de marți.
Cercetătorii sunt aproape de a stabili cea mai slabă infecție cu virus posibilă, care asigură că aproximativ jumătate dintre persoanele expuse la aceasta devin asimptomatice sau cazuri ușoare de COVID-19. Apoi, ei plănuiesc să expună voluntarii - toți anterior infectați natural sau vaccinați - la acea doză de variantă originală a virusului pentru a determina ce niveluri de anticorpi sau celule T imune sunt necesare pentru a preveni o infecție. „Acesta este răspunsul imun pe care trebuie să-l inducem apoi cu un nou vaccin”, a spus Helen McShane, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford și investigatorul șef al studiului.
Descoperirile studiului vor ajuta în viitor la dezvoltarea mult mai rapidă și mai eficientă a vaccinurilor, se arată în comunicat. Imunologii la nivel mondial au căutat să identifice reacția imună pe care trebuie să o producă un vaccin pentru a proteja împotriva bolii. Odată descoperit, nevoia de teste în masă pentru vaccin este mult redusă.
Oamenii de știință au folosit de zeci de ani aceste studii "de provocare" pe oameni pentru a dezvolta tratamente împotriva multor boli infecțioase, dar aceasta este prima cercetare de acest fel cunoscută asupra COVID-19. Un dezavantaj este riscul de a vătăma voluntarii care contractează boala, dar universitatea ia măsuri de precauție. Participanții vor trebui să fie sănătoși și cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Aceștia vor fi în carantină timp de cel puțin 17 zile și oricărei persoane care dezvoltă simptome li se va administra tratamentul cu anticorpi monoclonali Regeneron Ronapreve.
Sursa: Reuters