În unele cazuri, pierderea auzului poate fi asociată cu anemia legată de lipsa de fier (anemie feriprivă), susţin cercetătorii americani.
Specialiştii susţin că poate fi un factor de risc ce nu trebuie ignorat, atunci când se caută cauzele scăderii auzului. Această relaţie nu este valabilă în toate cazurile, dar echipa de specialişti de la Universitatea din Pennsylvania o demonstrează în premieră.
Studiul acestora, publicat în JAMA Otolaryngology, a fost efectuat pe un grup format din 300.000 de adulţi, femei şi bărbaţi, cu vârste între 21 şi 90 de ani (vârsta medie 50 de ani). Au fost luate în calcul toate tipurile de piedere de auz (ureche externă, medie sau internă) şi nivelul de fier (feritina serică: test ce măsoară cantitatea de feritină din sânge; feritina este o glicoproteină care are un rol major în stocarea fierului în splină, măduva osoasă, muşchi şi ficat).
Studiul probează faptul că persoanele care au concentraţii de fier insuficiente (anemie feriprivă) sunt expuse unui risc sensibil mai mare până la dublare de deficienţă de auz.
Specialiştii sunt acum în faza în care pentru a explica acest aspect trebuie să demareze noi studii pentru a înţelege mecanismele care stau la baza acestei asocieri: lipsa fierului şi pierderea de auz.
Totuşi, autorii studiului spun că observaţiile lor deschid perspective interesante, deoarece este posibil ca prin combaterea carenţei de fier să poate fi prevenit sau încetinit declinul capacităţilor auditive.