Cele două femei, de 27 şi, respectiv, 35 de ani, prezentau simptomele infecţiei cu virusul Zika (febră, erupţii cutanate, doureri...) în primul trimestru de sarcină.
Ecografiile au arătat că bebeluşii sufereau deja de microcefalie. Eşantioanele de lichid amniotic au fost prelevate prin amniocenteză, reuşindu-se astfel detectarea virusului.
Doctorul Ana de Filippis de la Institutul Oswaldo Cruz din Rio de Janeiro (Brazilia), principalul autor al studiului, a declarat: „Studiile anterioare au permis identificarea virusului Zika în salivă, laptele maternal şi urina mamelor şi bebeluşilor, după venirea lor pe lume. Studiul nostru arată că virusul poate fi identificat direct în lichidul amniotic al gravidei, ceea ce sugerează că virusul poate traversa bariera plancentară, cu potenţial de infectare a fătului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că microcefalia la bebeluşii născuţi din mame infectate cu virusul Zika trebuie considerată o urgenţă de sănătate publică la nivel global.
Totuşi, încă se mai vorbeşte despre suspiciuni şi nu de dovezi complete, privitor la legătura dintre microcefalia la bebeluşi şi virusul Zika.