Primul copil, în vârstă de un an şi două luni, este în secţia terapie intensivă, intubat cu episoade de stop respirator. Acest copil prezintă leziuni cerebrale de tip encefalopatie şi este ameninţat ca să rămână cu sechele neurologice major. În prezent, are manifestări de paraplegie spastică, adică o încordare la nivelul muşchilor şi articulaţiilor.
Din cauza complicaţiilor severe neurologice, acest copil a pierdut practic tot ceea ce a dobândit până la vârsta de un an şi două luni din punct de vedere cognitiv, al comunicării, dar şi locomotor.
Al doilea copil, de nouă luni, face în continuare dializă, deoarece a evoluat spre o glomerulonemie progresivă, cu edeme (acumulări de apă pe sub piele).
Ameninţarea numărul unul pentru acest copil o reprezintă sechelele renale. În continuare, este dependent de dializă.
În toate cele trei cazuri, reponsabilă este o toxină extrem de invazivă, aflată la nivelul bacteriei E-coli. La toţi cei trei copii a fost descoperită verotoxina pozitivă, toxină din E.coli, în scaunul acestora.
În privinţa prevenţiei, prof. dr. Bălgrădean pune accentul pe măsurile de igienă: spălatul mâinilor şi al alimentelor cu care sunt hrăniţi copiii. Asta înseamnă spălatul temeinic pe mâini înainte şi după masă, înainte şi după folosirea toaletei, adică trebuie să ne spălăm frecvent cu mult săpun şi apă.
De asemenea, înseamnă că legumele şi fructele trebuie spălate sub jet prelungit de apă, inclusiv ouăle, carnea trebuie preparată termic corect. Înseamnă, totodată, că vasele şi toate ustensilele folosite la prepararea alimentelor şi servirea lor trebuie bine spălate.
La sfârşitul lunii septembrie, la Spitalul „MS Curie” au fost aduşi trei e copii cu sindrom hemolitic uremic, care au avut şi, doi dintre ei au nevoie de terapie susţinută, de lungă durată, atât timp cât toxinele acestei bacterii sunt în circulaţie şi sunt manifestări clinic ale bolii.