Doi bebeluși afectați de leucemie acută limfoblstică sunt în remisie pe termen lung, datorită unei tehnici inedite de imunoterapie, anunță cercetătorii de la University College London în revista Science Translational Medicine. Este o veste formidabilă, deoarece principiul imunoterapiei, folosit în general la adulți și copii, are șase foarte mici de a funcționa în cazul bebelușilor. Această performanță medicală este prezentată în Sciences et Avenir.
Avantajele imunoterapiei au fost deja dovedite în cazul tumorilor sanguine, cancerelor cerebrale și leucemiilor.
Imunoterapia constă în a educa globulele albe pentru a lupta mai eficient contra celulelor maligne. Concret, cercetătorii au prelevat limfocite T de la pacient. Acestea au fost reprogramate genetic pentru a fabrica un receptor (CAR), având ca țintă o proteină prezentă în celulele tumorale. Apoi, noile limfocite, care au fost botezate CAR-T, sunt reinjectate în sânge, reușindu-se eliminarea celulelor tumorale de la pacient.
În cazul leucemiei acute limfoblastice, acest proces este foarte eficient pentru pacienții afectați de acest tip de cancer. Excepție fac bebelușii sub un an, deoarece ei nu au cantități suficiente de celule T, la această vârstă, subliniază cercetătorii britanici, într-un comunicat.
Idee de excepție
Pentru a depăși acest obstacol major, cercetătorii britanici au avut o idee de excepție: a fabrica limfocite T universale. Ei au folosit celulele unui donator pe care le-au modificat genetic, astfel încât să dispară genele responsabile de răspunsul imunitar față de un corp străin și dezvoltarea bolii grefonul contra gazdei. Acest fenomen se manifestă atunci când limfocitele T ale donatorulu se întorc contra pacientului grefat, deoarece ele nu mai recunosc noul mediu. Desigur, cercetătorii au manipulat, de asemenea, celulele, astfel încât ele să recunoască și să distrugă celulele canceroase.
Speranțe
În 2015, cercetătorii au injectat noile celule în sângele unei fetițe în vârstă de 11 luni. Șase luni mai târziu, a venit rândul unei alte fetițe în vârstă de 16 luni. Cei doi copii au făcut chimioterapie și un transplant de măduvă osoasă, pentru refacerea sistemului imunitar. Cu toate manipulările genetice efectuate, un bebeluș a făcut, după două luni de la intervenție, boala grefonul contra gazdei care, din fericire, a fost tratată în cel mai scurt timp. Cele două fetițe au intrat în remisie completă după numai 28 de zile de la administrarea tratamentului.
Fetițele sunt acasă și au o stare bună de sănătate, au afirmat bucuroși cercetătorii.
Dacă remisia completă se transformă în timp în vindecare, există șanse mari ca această tehnică, deocamdată experimentală, să fie avizată de autorități și generalizată. Leucemia acută limfoblastică este un tip de cancer care împiedică măduva osoasă de a asigura producția de celule sanguine normale.