Deocamdată, ei nu precizează care sunt consecințele. Ca intestinul, pielea, gura, și ochiul adăpostește o comunitatea de bacterii, care îi asigură protecția față de eventualii factori de risc.
Despre microbiotul ochiilor se știe mai puțin, deoarece studiile s-au axat mai mult pe microbiotul intestinului.
Iată că la Școala de Medicină din New York, cercetătorii au fost interesați și de bacteriile ochiului. Ei au studiat microbiotul ocular al 58 de persoane: o parte dintre ele purtătoare de lentile de contact, altele nu. Apoi, autorii studiului au comparat comunitățile bacteriene prezente pe pielea din jurul ochilor.
Bacterii identice cu cele de pe piele
Cercetătorii au constatat că lentilele de contact modifică compoziția bacteriană de la suprafața ochiului, făcându-le mai apropiate de cele de pe piele. Purtătorii de lentile de contact prezentau o mare încărcătură de bacterii pseudomonas, acinetobacter, lactobacillus, methylobacterium, care se găsesc, în mod obișnuit, pe piele. În schimb, au descoperit mai puține bacterii haemophilus, streptococcus, staphylococcus, comparativ cu persoanele care nu purtau lentile de contact.
Se știe că folosirea lentilelor de contact poate mări riscul de keratită microbiană sau a altor afecțiuni oculare inflamatorii, explică autorul principal al studiului, profesorul Maria Dominguez-Bello, de la Universitatea din New York. Dar sunt necesare noi studii pentru a determina dacă structura microbiotului oferă o protecție scăzută contra infecțiilor oculare, precizează prof. Dominguez-Bello.