Diabetul tip 1 este o boală autoimună care apare mai ales în copilărie sau adolescență. Această boală constă în stoparea bruscă a secreției de insulină de către pancreas. Se știe că această boală este favorizată de predispoziția genetică, dar ea poate să apară și din cauza unor factori externi.
Unul dintre aceste elemente ar putea fi expunerea la enterovirusuri, o familie de virusuri, frecvent depistați la copii și care pot provoca diverse infecții mai mult sau mai puțin grave.
Enterovirusurile ar fi cele care provoacă o inflamare la nivelul celulelor pancreasului. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea Tampere (Finlanda) care au studiat legătura dintre infecțiile cu enterovirusuri și declanșarea diabetului tip 1.
Deocamdată, nu este sigură legătura cauză-efect, dar asocierea este clară: enterovirusurile sunt atrase de celulele din pancreas care produc insulină, potrivit dr. Heikki Hyoty, care a coordonat studiul.
Cercetătorii cred că virusurile generează o infecție cronică în aceste celule, conducând, în final, la o inflamare, apoi, la o dereglare a anticorpilor, deschizând calea acestei boli autoimune.