Încălzirea globală: Holera amenință Europa!?

10 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Încălzirea globală: Holera amenință Europa!?


Într-un recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, o echipă de cercetători de la Universitatea Baltimore (SUA) constată că bacteriile Vibrio se dezvoltă în apele calde și că acestea sunt din ce în ce mai numeroase în Atlanticul de Nord, din cauza încălzirii climei, scrie site-ul topsante.

Bacteriile Vibrio sunt microorganisme marine provoacă infecții letale. Din această familie face parte Vibrio cholerae, care declanșează holera.

Rita Colwell, microbiolog și principalul autor al studiului, împreună cu colegii săi, au colectat eșantioane din Oceanul Atlantic de aproape 50 de ani. Ei au comparat rezultatele cercetătorilor efectuate cu temperatura de la suprafața apelor și cu dezvoltarea infecțiilor. În acest mod, au constatat că există o strânsă legătură între cele trei elemente. Pe măsură ce oceanul se încălzește, populația bacteriană cunoaște o explozie și infecțiile devin tot mai periculoase.

Potrivit Rita Colwell, principalul risc este ca, unele zone, care nu erau amenințate de riscul infecțiilor grave, cum este, de exemplu, holera, să fie din nou în pericol de a fi afectate de această boală. În acest sens, amenințată ar fi Europa de Nord, din cauza încălzirii extrem de rapide a apelor mării Baltice.

Infecțiile provocate de Vibrio sunt deja o amenințare în unele zone din Alaska, unde, odinioară, apele foarte reci nu reprezentau un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, spune Rita Colwell.

Holera este o boală infecţioasă intestinală, contagioasă, cauzată de bacteria vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor). Este considerată cea mai grava boală diareică acută infecţioasă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră