“Mi-e sete, aş vrea să beau”. Sunt primele cuvinte pe care Michael (identitatea lui este încă protejată) le-a spus mamei lui, după o lună de la înec, care l-ar fi putut costa viaţa, scrie Corriere della Sera, vineri, 29 mai, transmite Franceinfotv. « Michi », cum îl alintă mama lui, a stat peste 40 de minute sub apă şi a supravieţuit, totuşi, graţie intervenţiei extraordinare a medicilor. Era cald, vineri, 24 aprilie şi ceasul arăta precis 16 :53, când Michael, în vârstă de 14 ani, împreună cu cinci prieteni, au plonjat de pe un pod de piatră în râul Naviglio din Cuggino, un mic sat la 50 de kilometri de Milano, potrivit The Local. Apa nu e adâncă. Nu are mai mult de doi metri. Totuşi, unul dintre ei nu a mai ieşit la suprafaţa apei. Plantele l-au ţintuit pe Michael pe fundul apei. Prietenii lui s-au speriat şi au încercat să-l găsească pe Michael în apele tulburi. Timpul trecea. Adolescentul a ieşit la suprafaţă abia la orele 17 :35.
Corpul adolescentului era inert şi avea doar 29 de grade Celsius. Pompierii s-au străduit să-l ajute să respire şi pulsul, ce-i drept, foarte slab, a revenit. După o oră de la ieşirea din apă, un elicopter l-a transportat pe Michael la Spitalul San Raffaele din Milano. Aici, soarta l-a ajutat pe Michael. Deoarece, acum el crede că echipa doctorului Alberto Zangrillo, directorul serviciului de terapie intensivă, medicul lui Silvio Berlusconi, a făcut minuni. Adolescentul a fost supus unui program extrem de asistenţă cardio-circulatorie, scrie Le Figaro. Apoi, el a fost conectat la un aparat care juca rolul de inimă şi plămâni. Sângele neoxigenat a fost evacuat, reoxigenat şi reinjectat. Metoda, numită ECMO (Extracorporelle Membrane Oxygenation), permite punerea în funcţiune a organelor vitale. Dar şi aşa, şansele lui Michael sunt infime. Medicul spune familiei că nu-i dă decât o şansă la un milion lui Michael. « După 20-25 de minute sub apă, se estimează că, în general, nu mai este nimic de făcut », explică doctorul pentru Le Figaro. Privarea de oxigen a organelor vitale, în primul rând a creierului, provoacă probleme nerezolvabile.
Dar apa rece poate a avut un rol benefic. Hipotermia a redus necesarul de oxigen al organelor. Mai mult, sa dovedit cei mici intră mai repede în hipotermie decât adulţii.
Dar decisivi au fost medicii, care au făcut totul pentru a-l salva pe Michael. Odată ce funcţiile vitale s-au stabilizat, ei s-au concentrat asupra creierului stimulându-l prin rezonanţă magnetică. Şi chiar medicii au fost uimiţi. Michi a răspuns mai bine decât se aşteptau, povesteşte dr. Zangrillo. Medicii au fost nevoiţi să-i amputeze un picior de la genunchi, după o problemă de transfuzie sanguină. Dar important este că creierului lui Michael e recuperat. Michael vorbeşte şi s-a interesat dacă a avut loc finala din Linga campionilor, în care trebuie să joace Juventus.
Dr. Zangrillo spune că este extraordinar, că unele persoane vorbesc despre o minute. « Însă eu trebuie să văd acest caz din punct de vedere ştiinţific şi totuşi nu-i pot da o explicaţie completă. Potrivit regulilor, ECMO nu mai foloseşte la nimic dacă sângele pacientului nu mai circulă de şase minute » spune dr Zangrillo. Pentru dr. Zangrillo salvarea lui Michael reprezintă « cea mai mare satisfacţie din cariera sa ».