Hepatita la copii: autoritățile americane favorizează ipoteza unui virus

30 Apr 2022
Hepatita la copii: autoritățile americane favorizează ipoteza unui virus

Statele Unite sunt departe de a fi singura țară afectată de acest fenomen de hepatită inexplicabilă: zeci de cazuri au fost identificate în toată Europa, stârnind temeri de o nouă epidemie, scrie AFP citata de Le Figaro.

O analiză a cazurilor misterioase de hepatită la copiii foarte mici din Statele Unite a determinat autoritățile sanitare americane să favorizeze vineri, 29 aprilie, traseul unui adenovirus pentru a explica aceste inflamații severe ale ficatului, fără a stabili însă ca o cauză definitivă.

Mai degrabă viruși banali, adenovirusurile sunt în general cunoscute că provoacă simptome respiratorii, conjunctivită sau chiar tulburări digestive. Statele Unite sunt departe de a fi singura țară afectată de acest fenomen de hepatită inexplicabilă: zeci de cazuri au fost identificate în toată Europa, stârnind temeri de o nouă epidemie.

„În acest moment credem că un adenovirus poate fi cauza acestor cazuri, dar alți factori de mediu sunt încă investigați”, au scris Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din țară.

„Tipul 41”
Mai precis, CDC desemnează așa-numitul adenovirus „tip 41”, cel mai bine cunoscut până acum pentru cauza gastroenteritei severe. Adenovirusurile sunt bine identificate ca fiind cauze ale hepatitei, dar până acum doar la copiii imunodeprimați (adică al căror sistem imunitar este slăbit).

Un total de nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 și februarie 2022 au fost studiate în detaliu. Copiii aveau aproximativ unul până la șase ani și, de altfel, erau toți sănătoși. Majoritatea copiilor au prezentat vărsături și diaree și unele simptome respiratorii. Doi copii au fost supuși unui transplant de ficat. Toți sunt în prezent vindecați sau în remisie. Cei nouă pacienți mici s-au dovedit a fi purtători de adenovirus. Cinci cazuri au putut fi analizate în laborator, iar apoi a fost detectat adenovirusul de tip 41.

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecția cu Covid-19 și virusurile hepatitei A, B și C. Șase dintre cei nouă pacienți au fost, de asemenea, testați pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar „nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecție trecută, care nu mai este activă”, a scris agenția americană care a asigurat că va fi în contact strâns cu autoritățile europene de sănătate.

Cazuri sunt investigate și în alte state americane. Autoritățile sanitare din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că examinează patru cazuri posibile la copii, inclusiv un deces. Săptămâna trecută, CDC a emis o alertă de sănătate pentru ca medicii să informeze autoritățile cu privire la orice caz suspect de hepatită de origine necunoscută.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră