Hamburgerii ar conține aproape întotdeauna materie fecală, potrivit rezultatelor unei anchete realizate și publicate de revista americană Consumer Reports, preluată de 20minutes.fr. O informație cu atât mai scârboasă cu cât se știe că burgerul, care a fost consumat de mai bine de un miliard de ori în 2014, reprezintă o masă din patru în restaurantele din rețelele comerciale.
Cei care au realizat ancheta s-au deplasat pe întreg teritoriul SUA, făcând prelevări din 26 de orașe, așa că rezultatele analizei nu prea lasă loc de dubii. Aceștia au analizat compoziția a circa 171 de kilograme de carne de vită provenite din agricultura convențională, unde animalele sunt hrănite cu antibiotice în doze mai mari sau mai mici, dar și din agricultura biologică.
Rezultatele se explică ușor. În momentul sacrificării, apoi al procesării, materiile fecale, rămase pe pielea animalelor sau în intestinele lor nu sunt eliminate în timpul circuitului producției.
În general prezente pe suprafața cărnii, excrementele pot să dispară fără probleme în timpul preparării la sursă de căldură, cu excepția cărnii tocate, în care materia fecală poate rămâne în interiorul cărnii chiar, unde va rezista fără probleme.
În afara materiilor fecale, cvasi-totalitatea cărnii analizate, și deci oricare i-ar fi originea, conține bacterii, printre care E Coli, salmonella sau stafilococul auriu, surse de infecție sangvină și urinară. De notat că există o diferență între carnea industrială și carnea bio, care nu sunt egale în fața acestor bacterii, pentru că prima conține în peste 80% dintre cazuri cel puțin două tipuri de bacterii, față de sub 40%, în cazul cărnii de vită bio. (M.C)