Gripa aviară: Europa cere supravegherea pisicilor și câinilor

14 Iul 2023
Gripa aviară: Europa cere supravegherea pisicilor și câinilor

În fața proliferării focarelor de gripă aviară, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) recomandă intensificarea monitorizării posibilei contaminări a pisicilor și câinilor în zonele în care circulă virusul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat cu o zi înainte teama că înmulțirea cazurilor de gripă aviară la mamifere ar ajuta virusul să se răspândească „mai ușor” la specia umană scrie TF1Info

Majoritatea mamiferelor sălbatice – vulpi, nevăstuici, vidre... – contaminate cu gripa aviară sunt „carnivore care vânează păsări sălbatice, se hrănesc cu cadavre de animale, sau ambele”, a spus ESA.

Dar tot mai multe cazuri se observă la „carnivorele domestice”, adică la pisici și câini în contact cu oamenii, care au putut să se apropie de păsări infectate, precum păsările sălbatice sau păsările de curte.

În ultimele săptămâni, în Italia a fost raportată contaminarea a cinci câini și o pisică. Dar, mai presus de toate, au fost identificate 24 de cazuri la pisici domestice începând cu 10 iunie în diferite regiuni ale Poloniei. Originea contaminării lor nu a fost încă stabilită, o ipoteză estimează că ar fi putut ingera carne crudă de pasăre infectată cu virusul. „Câteva” au supraviețuit virusului, a raportat Efsa.

Cazurile la pisici poloneze și câini italieni constituie o „expunere nouă și fără precedent în Europa”, în măsura în care animalele și proprietarii lor au fost în strânsă legătură. Un caz la o pisică domestică a fost raportat în Franța în ianuarie anul trecut. EFSA subliniază că proprietarii de animale de companie nu sunt, în general, conștienți că pisica sau câinele lor poate fi infectat cu gripa aviară, nu cunosc simptomele si nu știu ca există un risc potențial de transmitere [a virusului] pentru ei înșiși și membrii familiei.

Agenția recomandă creșterea supravegherii manifestărilor virusului în rândul pisicilor și câinilor obișnuiți să se plimbe în zonele de risc, în apropierea fermelor de păsări infectate sau în locurile în care au fost observate mortalități semnificative de pescăruși. Ea insistă asupra necesității de a ține aceste carnivore departe de animale - păsări și mamifere - bolnave sau moarte.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră